НАП пусна новите данъчни декларации

От тази година безработните ще плащат по-висока здравна осигуровка, напомни приходната агенция

Александра Маркарян 13 януари 2017 в 14:25 9850 0

Снимка БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) публикува на сайта си новата данъчна декларация с баркод снощи, а днес на пресконференция от Агенцията разясниха основни моменти от данъчната кампания за 2017 година.

В нея няма съществени промени спрямо 2017 г. Сега тя ще бъде насочена към измерване удовлетвореността на потребителите, посочи директорът на дирекция "Обслужване" в приходната агенция Боряна Георгиева.

Данъчните декларации трябва да се подадат до 2 май. Тази година е направено изключение от обичайния срок за подаване на декларациите - 30 април, защото денят е неработен, а 1 май също е почивен ден. 2 май е и крайният срок за плащането на дължимите суми.

Задължително декларация подават всички, които са получавали доходи извън тези по трудовите си договори, както и едноличните търговци. Данъкът за първите е 10%, за вторите - 15%.

Декларация се подава не само ако имате доходи извън тези по трудов договор. Трябва да направите това и ако искате да ползвате данъчни облекчения или пък сте плащали патентен данък, както и ако сте дали или получили заем в размер над 10 000 лева или има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години. Длъжни да подадат декларация са и онези, които има акции и дялови участия в дружества и недвижима собственост в чужбина. Същото задължение имат и хората с доходи от чужбина, подлежащи на облагане с окончателен данък.

Не се подава декларация например заради доходи от лихви по банкови сметки от България, ако се получават само доходи по трудов доход и за необлагаемите доходи.

Преди да подадат декларациите си, е добре хората да проверят дали имат стари задължения и да ги погасят, особено ако искат да се възползват от правото на 5% отстъпка от дължимия данък. Отстъпка се полага на тези, които подадат декларацията си по електронен път (с ПИК или електронен подпис) до 31 март и които нямат стари задължения.

Под стари задължения се имат предвид всички задължения, които подлежат на принудително събиране от НАП - например стари дължими данъци с непогасена давност, неплатени осигуровки, глоби - включително от КАТ, имуществени санкции.

Проверката на задълженията може да стане в сайта на НАП чрез ПИК (персонален идентификационен код), какъвто се издава във безплатно всеки офис на приходната агенция.

Декларацията може да се подаде електронно с ПИК или електронен подпис. Освен да разполагате с едно от двете средства, трябва да подадете и заявление в НАП, че искате да общувате с администрацията чрез интернет, става ясно от указанията на НАП.

Подаването на декларацията може да стане и по пощата - с обратна разписка, на място в определени пощенски станции срещу входящ номер, в офиса на НАП по постоянен адрес.

Хартиена декларация може да се получи от всеки офис на приходната агенция.

Съществена промяна от тази година, която касае безработните, е размерът на здравноосигурителната вноска. От 1 януари 2017 г. месечният ù размер се увеличава от досегашните 16,80 лева на 18,40 лева. До 25 януари се плаща осигуровката за декември (16,80 лева).

Едноличните търговци ще трябва да посочват съставител на годишния финансов отчет. Той може да е физическо лице или счетоводна фирма.

Запазват се облекченията за млади семейства, деца и деца с увреждания.

Има новост, свързана с безкасовото плащане - при получаване на 100% от доходите си по безкасов път и изразходване на 80% от тях безкасово, се полага 1% отстъпка от дължимия данък, но не повече от 500 лв.

Декларацията с баркод може да бъде изтеглена тук. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови