Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

НАП предлага на големите компании с ЕРП-системи нов софтуер

OFFNews Последна промяна на 16 август 2019 в 19:41 5675 0

НАП

Снимка news.bnt.bg

Алтернативен софтуер за управление на продажбите, който създава стандартизиран одиторски файл, предлага НАП на големите компании с ЕРП-системи.

От приходната агенция съобщиха, че той може да бъде ползван от предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия), и чиито продажби в брой са под 5% от приходите.

Компаниите, избрали новата възможност, трябва да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г., е записано в проект за изменение на наредбата, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Тези предприятия ще трябва да изпращат в НАП стандартизирания си одиторски файл веднъж годишно.

Мотивите за предложението са свързани с голямата сложност на ERP-системите, с факта, че тези предприятия имат малък дял на продажби в брой и необходимостта от сложна и изискваща време доработка на системите. Ниският дял на плащанията в брой в комбинация със заложените икономически критерии обуславя и по-ниския данъчен риск за тези компании.

Поради голямото разнообразие на софтуерите, използвани в онлайн търговията, възможност да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. ще получат и електронните магазини, които не използват друг софтуер за управление на продажбите, освен софтуера на електронния магазин.

Предлага се промяна и в срока за търговците, регистрирани или нерегистрирани по ДДС, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), които да приведат в съответствие дейността си до 31 януари 2020 г..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови