НАП предлага фирмите да правят счетоводно приключване всеки месец, алармират ПП-ДБ

МФ уверява, че няма да се увеличава административната тежест

OFFNews 05 май 2023 в 16:18 3294 0

Счетоводство

Снимка Pixabay

Според тях това може да се случи поради лошо написано законодателство.

ПП-ДБ се противопоставя на нова административна тежест за българския бизнес, съобщават от коалицията в писмо до медиите.

Те предупреждават, че в предложени от Министерството на финансите промени, във връзка със събираемостта на ДДС, се предвиждат нови изисквания към счетоводното изискване на фирмите. Искането на НАП е фирмите да правят счетоводно приключване всеки месец вместо веднъж годишно. Това би било нова огромна тежест за българския бизнес - за над 200 000 фирми, алармират от коалицията.

Според тях това може да се случи поради лошо написано законодателство.

ПП-ДБ настояват предложените от Министерство на финансите промени да бъдат оттеглени.

Междувременно, Министерството на финансите днес съобщи, че ще създаде работна група, от която очаква да предложи консенсусни мерки за подобряване на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. В нея освен представители на министерството и на Националната агенция по приходите, ще бъдат поканени за участие също бизнес организациите и всички заинтересовани страни.

От министерството уточняват, че всички действия на ведомството имат за цел единствено подобряването на прогнозирането и анализите на приходите от ДДС. Това обаче нямало да става за сметка на увеличена административна тежест за коректния бизнес, от който зависи развитието на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews