НАП подгони българите в Airbnb, декларираха 4 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2021 в 14:06 5755 0

Снимка Pixabay

Националната агенция за приходите се зае с българите, които отдават под наем имоти на туристи чрез платформата Airbnb. В резултат собствениците са декларирали 4 милиона лева доходи, съобщава НАП.

НАП получили чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата, включително техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга. На база получена информация за периода 2015 – 2019 г. започнали контролни производства спрямо онези, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства били декларирани 4 милиона лева доходи.

„Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС, както и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване. В повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон, и подлежи на задължителна регистрация по Закона за ДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя, припомнят от приходната агенция. Това е така, защото наемодателите ползват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови