Намаляването на ДДС за ресторанти и книги на 9% мина през бюджетна комисия

OFFNews 20 май 2020 в 18:13 5187 1

Александра маркарян

Намаляването на ДДС за ресторанти и книги на 9%, предложено лично от премиера Бойко Борисов, е на път да бъде официално въведено, след като бе прието от парламентарната комисия по бюджет и финанси. То трябва да бъде одобрено и на две четения в пленарна зала, за да влезе в сила.

Срещу намаляването се обявиха министърът на финансите Власислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Двамата не присъстваха на заседанието на комисията. Два часа по-рано от Министерството на финансите внесоха официални становища, в които казват, че ако всички предложени промени на ДДС бъдат одобрени, вероятно ще се наложи актуализиране нагоре на единната ставка до 24% или увеличение на корпоративния данък.

Комисията отхвърли всички други предложения, освен на ГЕРБ. Ставката за ресторанти и заведения се намалява от 20 на 9% от 1 юли 2020 г. и ще важи до края на 2021 г. Намалението ще важи само за консумацията на храна, но не и за алкохолни напитки. На 9% пада и ДДС ставката за книгите - в това число и електронните. Предложението също е на премиера Борисов.

Разчетите на Горанов показват, че промяната за заведенията ще лиши бюджета от приходи в размер на 105 милиона лева за тази година и 150 милиона за 2021 година. Загубата при книгите за бюджета ще бъде 7 милиона за 2020 г. и 13 милиона за 2021 г. 

Представители на ресторантьорския бранш припомниха на заседанието, че законопроектът въвежда увеличение на минималната осигурителна ставка в сектора, която се вдига с близо 200 лв. до 800 лв. Това ще компенсира загубата с 80 милиона лева до края на 2020 г.

Отхвърлено беше предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов 9 % ДДС да важи за всички туристически услуги, а не само за хотелското настаняване, тоест можеха да се възползват и туроператорите.

Няма да има намалено ДДС за фитнес залите, както беше предложено от Воля. Не бе приета идеята на ДПС за 9% ДДС за храни и лекарства за деца до 3 години.

БСП предлагаха намаление на ставката до 9% за всички храни, лекарствата от позитивния списък и медицинските изделия.

От изказване на Валери Симеонов се разбра, че правната комисия е отхвърлила предложенията на Обединените патриоти и ГЕРБ за промените в Закона за ДДС и по-точно текстовете за ваучери в туризма. Симеонов заяви, че вече се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов, защото "ГЕРБ са се отметнали от възможността за подпомагане на туризма с ваучери".

В текстовете според Валери Симеонов са останали единствено ваучерите за държавните служители, които ще могат да почиват в държавните бази, каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

20.05 2020 в 19:56

За книгите добре, те и без това са много скъпи. По-скоро ме тревожи, че бяха включени сякаш за "очи" - да не бъде намаляването на ДДС само за ресторантите и хотелите. Бизнес, в който вложиха "спестяванията" си част от "бухалките" на миналото и белите якички. А ако вдигнат ДДС на 24 %, отново ще преминем към революционна обстановка. Кога ще живеем бе, хора?