Quantcast

Над 540 хил. фирми подали отчети в НСИ, 47 хил. от тях са обработени

OFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 13:33 2196 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Информационната система „Бизнес статистика“ работи с пълен капацитет и до момента в НСИ са подадени 543 805 отчета за дейността на фирмите през 2018 година. Само в петък и почивните дни са обработени над 47 000 отчета, съобщиха от Националния статистически институт.

Достъпът до системата претърпя срив, точно когато изтичаше крайният срок за подаването на документите и това предизвика напрежение, а за да го уталожи, Статистиката удължи срока до 5 април.

Системата работи от 2009 г. и чрез нея се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица. Към 1 април в НСИ са приети над 90% от очакваните отчети, като се има предвид, че срокът за едноличните търговци и фирмите, които не са осъществявали дейност, е краят на април.

Според споразумение между НСИ и НАП и днес включително всички фирми могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци без вписване на задължителния по закон входящ номер на подадения пред НСИ годишен отчет за дейността. Фирмите, подали данъчни декларации, са задължени да подадат и отчетите си в НСИ, като институтът ще изпраща служебно номерата на НАП.

Крайният срок за подаване на годишните отчети в НСИ за фирмите, които са данъчно задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане, е 5 април.