На първо четене: Средната пенсия се вдига с 33 процента

OFFNews 15 юни 2022 в 17:31 4656 2

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Тя бе подкрепена от 141 депутати. 83 народни представители (ГЕРБ и ДПС) се въздържаха, а един бе против (ГЕРБ).

Непосредствено преди вота на депутатите социалният министър Георги Гьоков предупреди, че ако проектът не бъде подкрепен, то от 1 юли пенсиите ще се увеличат само със 6,1 на сто и ще отпадне ковид добавката от 60 лева. С актуализацията средната пенсия у нас ще се увеличи с 33 процента.

Дебатът в пленарната зала бе основно по темата дали хазната може да си позволи подобен разход. Критиките бяха основно от страна на ГЕРБ, ДПС и неизбрания за шеф на БНБ депутат от ИТН и председател на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

"Увеличаването на разходите за пенсии, заложено в актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, няма да създаде опасност за устойчивостта на финансите", заяви от трибуната вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той обясни, че разходите за пенсии в предлагания проект за актуализация са 10,4% от брутния вътрешен продукти при средно в Европа 12,7%.

"И миналата година имахме абсолютно същия дебат, а не само че спокойно се вместиха тези средства, а сега има и възможност за допълнително увеличение. Същото се отнася за догодина и по-догодина и няма проблем с устойчивостта на финансите", подчерта Василев.

Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС) обяви, че актуализациите на бюджета на ДОО и държавния бюджет поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система. Тя продължи да настоява след колегата си Кирил Ананиев при разглеждането на проекта в бюджетната комисия, че на депутатите не е представена тригодишна финансова прогноза на бюджета на държавата, за да се види откъде ще се осигурят средствата за увеличаване на пенсиите. 

Според нея подходът добавката заради пандемията да влезе в размера на пенсията е грешен, защото ще наруши принципа размерът да зависи от индивидуалния принос.

"Това ваше политическо решение ще демотивира хората в трудоспособна възраст да се осигуряват на високи доходи, защото при пенсиониране пенсията ще е почти равна на тези, осигурявали се на минимален осигурителен доход", каза тя.

Георги Свиленски от БСП обяви, че повишените разходи за пенсии ще дойдат от повишената събираемост, от празните чекмеджета, от спрените кражби. Той подчерта, че добавката от 60 лева заради коронавируса е въведена от ГЕРБ с предизборна цел в началото на април 2021 г.

Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че е очаквал в актуализацията да види цялата пенсионна реформа, обявена при преговорите за съставянето на управляващата коалиция.

"Очаквахме пълен анализ и план за цялостна пенсионна реформа, а не виждаме нито анализ, нито система, да не говорим за цялостна реформа", каза медикът.

Според него се смесвали пенсионната система и социалното подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

2

fiki

15.06 2022 в 18:45

как си го позволяват, що за изманици и крадци, а видяхте ли цената на бензина, бързо да ги махаме и да връщаме герб или пък да сложим нацистите

75

1

230 млрд баксов

15.06 2022 в 18:32

Трагедия! Вместо да пълни чекмеджета правителството вдига пенсиите.
За тази цел в парламента са инсталирани гульо гульо мисирките от ИТН, пълненето на чекмеджета с пачки и златни кюлчета продължава!
 
X

Подкастът на OFFNews