На BEAM пазара вече могат да се набират до 8 млн. евро годишно

OFFNews 25 юни 2022 в 16:51 1688 0

Фондова борса

Снимка Pexels

Досега таванът беше 3 млн. евро

Увеличава се максималната сума, която емитентите на Българската фондова борса (БФБ) могат да наберат от пазара BEAM - тя става 8 млн. евро годишно при 3 млн. евро годишно досега.

Промяната влиза в сила, след приетите вчера от Народното събрание на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Пазарът BEAM e специален пазар, организиран от Българска фондова борса (БФБ), който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България. Борсата получи одобрение за организирането на пазара за растеж на МСП beam от Комисията за финансов надзор в края на 2018 г., като търговията на него се осъществява на същата търговска платформа T7®, и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на БФБ. Основната цел на Пазар beam е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании. Пазар beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ.

Промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа бяха инициирани от BESCO - асоциацията на българските стартъпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови