Quantcast

МЗХ сменя наредба за водата в пилешкото под заплаха от санкции от Брюксел

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2014 в 16:23 15791 10

Явор Гечев

Снимка БГНЕС, архив

Явор Гечев

Земеделското министерство спешно променя наредба заради заплаха от санкции от Брюксел.

Проектът за изменение на Наредба 32 за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици е публикуван на сайта на МЗХ.

Основната промяна е, че отпадат ограниченията за съдържание на вода в заготовките и продуктите от птиче месо, въведени през 2012 г., когато министър в кабинета на ГЕРБ е Мирослав Найденов. Широко рекламираните тогава ограничения обаче са въведени в разрез с европейския Регламент 534/2008, който определя подробните правила за прилагането на Регламент 1234/2007, който пък определя пазарните стандарти за птиче месо. Те налагат ограничения за водата в птичето месо, но не и за съдържанието й в заготовките и продуктите.

Според производители причината за промените през 2012 г. се корени в лоби от големи производители на пилешко месо у нас. Ограниченията за влагане на вода и забраната за употреба на водозадържащи агенти, чрез които се правят малотрайните заготовки и продукти, неминуемо ограничава предлагането им на пазара. На практика това удря малките фирми, които купуват цели пилета и след това препродават заготовки и продукти. В същото време то работи за големите производители, чиито пилета и разфасовки се продават повече.

От Европа реагират остро на промените в България, като на 13 август 2013 г. изпращат писмо до МЗХ с искане на информация относно констатираните несъответствия между наредбата и правото на ЕС. Освен че грубо е нарушило строгите европейски изисквания за храните, земеделското министерство го е направило тайно от ЕК, отново в разрез с поетите от наша страна ангажименти, става ясно от писмото.

Вместо да се съобразят с писмото от ЕК и да променят наредбата в съответствие с регламентите, от МЗХ изпращат отговор, в който се опитват да убедят Европа колко добре се е получила наредбата с оглед на пазарните условия у нас и че в България за заготовките и продуктите трябва да се прилагат изискванията, определени за целите пилето, въпреки че това е в разрез с регламентите.

Този отговор явно силно е раздразнил служителите в европейската дирекция и това личи от второто писмо, което МЗХ получава на 20 декември 2013 г.

Едва преди дни, малко преди крайния срок от Брюксел за промяна на наредбата в унисон с европейското право, от МЗХ публикуваха проект за промяна на наредба 32.

В мотивите към проектонаредбата зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пише, че "причина за приемането на нормативния акт е постигане пълно съответствие с правото на ЕС при окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Необходимостта от актуализирането на Наредбата е в резултат и на проведени срещи в МЗХ по инициатива на Асоциация на месопреработвателите в България, с цел прецизиране на разпоредби, касаещи предлагането на пазара на заготовки и готови продукти от птиче месо".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 12:42

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ПИЛЕ С ВОДА (допълнително вкарана)!!!ХА ХА ХА ХА ХА..........

23.06 2014 в 10:25

Най накрая, вкараха им го до сливиците !

22.06 2014 в 23:08

До Argo и малоумниците, които са му нацъкали плюсове.

"А вий, вий сте идиоти!" - не мога да го кажа по-добре от Ботев...

22.06 2014 в 22:09

Някой от вас да е виждал в Европа пиле с вода? Аз не съм.Пилешкото месо там е твърдо, както беше и у нас преди десетилетия, а не каша, както е сега. Така че бръщолевенията на червения мръсник са огромна наглост.

22.06 2014 в 20:04

Ама,че наглост за оправдание!Ами,то и сега има вода в пилетата.Уж,ще го пека,а пък то взема ,че се сваря.Няма да ядем месо,ще станем вегетарианци.

22.06 2014 в 17:41

@Мартин, хайде пак внимателно да прочетеш какво пише!

22.06 2014 в 17:36

@Argo, ти пиле ли искаш да ядеш или вода с малко пиле?! ЕС не винаги е прав и за това всяка страна членка си има адвокати.

Това, че европейското законодателство не слага лимит относно някоя тема, не спира самата държава във вътрешното си законодателство да създаде такъв.

Това че според ЕС не съществува електронно гласуване, не означава че при нас не може да има. И т.н. и т.н. примери много. Друг щеше да е въпроса ако ЕС е сложил някакъв лимит и ние искаме да го надвишим, но тук проблема е че в европейското законодателство има пропуск и това, че в България това се урежда на национално ниво, по никакъв начин не пречи на ЕС!!

22.06 2014 в 17:28

А някои , обикновенно русофили, ревностно реват да излизаме от ЕС ... Дайте да излезем, тогава никой няма да контролира качеството , и ще се тъпчем с абсолютни боклуци , и то на корем. И ще е законно, съгласно новоприет тихомълком някой си БДС или РДС , не знам как се води минхимпроммаш на Русия :)

22.06 2014 в 17:17

На практика това удря малките фирми, които купуват цели пилета и след това препродават заготовки и продукти.
============================================================
Основната промяна е, че отпадат ограниченията за съдържание на вода в заготовките и продуктите от птиче месо, въведени през 2012 г., когато министър в кабинета на ГЕРБ е Мирослав Найденов
------------------------------------------------------------
Значи според прочетеното,е съвсем нормално в ЕС да се продава пиле с вода,защото по този начин печелели,малките производители.И заради това МЗХ щели да променят законодателството.
Нещо не ми се вярва да е точно така както ни го представят.Мирише ми на измама от страна ба Българското МЗХ.И ми се струва че пак"ОПРАВЯМЕ" наши хора,да крадат от НАРОДА!!!

22.06 2014 в 16:35

Добре, че е Европа. Иначе тези наши апаши ще ни уморят.