МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева

OFFNews 08 октомври 2021 в 07:23 1883 0

Кристалина Георгиева

Снимка Getty Images

Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд ще заседава днес по скандала с управляващия директор Кристалина Георгиева, твърди "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Обвинението срещу нея е, че е оказвала натиск за манипулиране на данните в полза на Китай в класацията на Световната банка Doing Business за 2018 г. Георгиева отрича всички обвинения. На свой ред тя обвинява фирмата в подмяна на фактите с инсинуации и нелогични заключения. Тя подчертава, че "никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство".

В сряда българката се срещна с представители на съвета. В писмена позиция тя заявява, че е била подведена от адвокатската кантора "Уилмър Хейл". Оттам я уверили, че участието ѝ в разследването ще бъде конфиденциално, което не се случи. Щетите върху репутацията ѝ сега дават повод за натиск върху нея да напусне МВФ независимо дали твърдението за Китай е истина, или не.

"Блумбърг" съобщава, че финансовото министерство на САЩ - водещият акционер в МВФ - обсъжда дали да изиска отстраняването на Георгиева. Позицията на Вашингтон е ключова, защото държи 16,5% от гласовете при вземане на решения в МВФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!