МОТ: 2.7 млрд. работници в света са засегнати заради мерките срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 07 април 2020 в 21:52 756 0

МОТ

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки заради разпространението на коронавируса са засегнали 2.7 милиарда работници по целия свят.

През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6.7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

„Мерките за пълно или частично спиране на бизнеса засега са засегнали 2.7 милиарда работници, което представлява около 81% от глобалната работна сила“, казват експертите, цитирани от БГНЕС. 

Авторите на доклада не се ангажират да прогнозират ръста на безработицата за 2020 г. и подчертават, че „загубите ще зависят много от развитието на пандемията и мерките за противодействие на нейното въздействие“. Според публикуваните по-рано прогнози на МОТ до края на тази година се очаква увеличение на броя на безработните с 25 милиона души. Сега обаче организацията смята, че безработицата “рискува да нарасне по-значително”.

МОТ обръща внимание на „катастрофалните щети, които ще бъдат нанаесени на бизнеса в редица икономически сектори“, особено на малкия бизнес. Поради тази причина „милиони работници са уязвими от загуба на доходи и съкращения“. Застрашени са по-специално работниците в сектора на търговията на дребно, производството и хотелиерството.

1.25 милиарда души са заети в сфери, изложени на особено висок икономически риск, припомня докладът.

МОТ призовава за мащабни мерки от страна на държавите за подкрепа на бизнеса, поддържането на заетостта и доходите, стимулирането на икономическото развитие, създаването на работни места и намирането на решения чрез диалог между правителства, работници и предприемачи. . 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X