Московски: Обмисля се либерализация на режима с Турция

OFFNews 07 април 2015 в 11:46 3326 1

Снимка БГНЕС

Нов вариант за либерализация на режима за разрешителни с Турция обмисля министерството на транспорта. Българските превозвачи да получат повече разрешителни за работа в Турция. За това ще настоява София пред Анкара. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Въпросът с турските разрешителни е общо взето актуален всяка година. Всяка година става въпрос за разрешителните, които касаят трета страна. Те са на квотен принцип и почти всяка година се изчерпват по-рано от календарния срок на годината", припомни министър Московски.

"Това, което обмисляме да правим – разбира се, в конкретна ситуация ще реагираме така, че да изискаме от турската страна разрешителните за второто полугодие да ги изтеглим сега, да може да ги раздадем на бизнеса, а за второто полугодие ще разговаряме допълнителни разрешителни”, коментира Московски и допълни, че може да се изтегли квотата от следващата година за ползване през настоящата.

Министърът коментира обаче, че това не е сериозно решение на проблема. По думите му вторият вариант за решаване на въпроса е завишаване на квотата, но темата е деликатна, тъй като турският бранш е консервативно настроен от гледна тока на трети държави, които имат право да вземат стока и да я закарат в Европа или където и да е, понеже нашите превозвачи успяват да дават по-добри условия.

"Браншът е силната страна при дебатите. Ако се намери начин за нормална комуникация с браншовите съюзи в Турция и тези в България, би било полезно и за нашата администрация", заяви Московски. Той посочи, че ще следи за много стриктното и справедливо разпределение на разрешителните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови