Млекар: Купувайте ни млякото, нищо, че е скъпо

След три години в България може да няма мляко, заяви шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров

OFFNews 05 ноември 2022 в 18:15 11126 4

мляко

Снимка Pexels

Мляко.

След три години в България може да няма мляко. Тази прогноза направи в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Според статистика, която той цитира, за пет месеца българското производство е намаляло с над 16%.

„Този труд е неперспективен и нископлатен. Всички казват „повишавайте заплатите”. Ние искаме да дадем пари, но това натоварва още цените. От друга страна казват „не вдигайте цените”, защото това са социални продукти. Пресата мачка, затова хората се отказват”, каза едрият бизнесмен.

Зоров посочи, че цените на млечните продукти се повишават заради ръста на основната суровина - суровото мляко, което вече се търгува с между 50 и 60% по-скъпо. Млекопреработвателят отбеляза също и че за ръста на цената на млякото допринасят и енергийните разходи, при които скокът е минимум 100%.

Зоров добави:

„Браншът е пред катастрофа”.

Млекопреработвателят се обърна с призив към потребителите да купуват български продукти, за да има какво да консумират след една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

06.11 2022 в 15:04

т.нар. шеф на асоциацията е свикнал на регулиран пазар и планирана петилетка.

плаши и изнудва, ако не му субсидираме млекоиндустрията, щяла да си замине

ми да замине бе? като са хрантутници , които не разбират как се произвежда ефективно и профилира маркетинг, фалираш. точка.

по умните от теб идват

БГ трябва да мине през този период, вместо да хрантутим прости селяндури, мутро комунисти и откровено неподходящи за бизнес хора.

а дядото с 10 козички е ефективен и си има локален пазар.

Примерно - ако не искаш да се бориш за нисък марджин масово, профилираш в еконпродукти, и яко маркетинг по офиси и т.н. Продаваш по малко но по скъпо. Ако нямаш пазар в БГ, изнасяш.

Но се иска знание, можене а не само гол мерак.

Смърт за мутро-фермера, почвай да работиш гадино и си продавай бентлито за да финансираш следващата идеа за бизнеса си!

Ако им мутро-прекупвачи пък, дигай се ба протест и работи с политиците - ще лобираш и блокираш пътища из София докато те чуят и се направи протекция на хората да си търсят снабдители без натиск и рекет.

И пак стигаме до неработещи прокуратура и съд.

Опичайте си акъла за кого гласувате.

11948

3

зора

06.11 2022 в 11:43

Ами ако има наблизо местен (понякога до 10-15км) кравар, козар, овчар, купувайте мляко и си го подквасвайте сами. За сиренето пак има сметка, но е малко по-специфична технологията и с повече експерименти- става. Вземам мляко по 1,70лв- около 6 литра, подквасвам около 4л (2л прясно замразявам в малки бутилки) и това е разходът за седмица - около 10лв. От тези 4л ми излизат 2големи пластмасови (от кис. мляко)и малко кутии, т.е. около 8-9 броя кофички (които навън са около 1,50), т.е. само за киселото мляко поне 12лв, И по-важното- от истинско мляко е, без палми и сухи млека. Ще трепериш вече и таратор да си направиш! Сирене, засега, от гръцко(по-добро), или турско. Гръцкото (козе от една чиста мандра и вземаш поне 5кг) излиза около 20лв/кг, а тук до козе да не припариш, а колко е козе ,под въпрос (да не говорим за сухите добавки). Така че, Зоров, не се притеснявай за нас, ще му намерим колая- "беден човек, жив дявол", но спекуланти като теб няма да захранваме и като не ви е изгодно,

-240

2

редовно четящ

05.11 2022 в 18:31

Цените се вдигат основно от прекупвачите на мляко. А колко мляко има в млечните продукти, това е отделен въпрос. По-скоро трябва да се купува от малки производители, на място.Такива, които имат затворен цикъл на производство.

3767

1

Име на профила

05.11 2022 в 18:22

С цялото ми уважение към редакцията, ама заглавието е кликбейт. Съдържанието е различно.

Продължавам да купувам мляко, сирене, кашкавал. За разлика от сашка не ми плащат в копейки, и мога. Животът поскъпва, ясно. Няма нужда от сензации.