Младите гърци не могат да се отделят, разходите за жилище са над 40% от доходите

OFFNews 21 април 2023 в 12:29 1904 0

Атина

Снимка Архив

Разходите за жилище в Гърция са най-високи в ЕС

Всяко трето домакинство в Гърция отделя над 40% от месечния си доход, за да покрива жилищните си нужда. Средният показател за ЕС е 10 процента, съобщава в електронното си издание в. „Катимерини“, цитиран от БТА. 

В страната се очаква повишаване на наемите, цените на жилищата и лихвите по кредитите на фона на инфлацията. По този начин наемането - и особено купуването на имот, става все по-недостъпно за гръцките граждани и най-вече за младите хора. Само 25,7 процента от домакинствата в Гърция са едночленни, докато в ЕС този показател е над 34 процента.

Делът на гръцкото население, което отделя над 40 процента от годишния си разполагаем доход само за покриване на жилищните си нужди, през 2021 г. е достигнал 32,4 процента в градовете и 22 процента в останалите райони на страната. Нито една друга държава в ЕС не се отличава с толкова висок процент.

Дания е на второ място с 21,9 процента, а Нидерландия – на трето място с 15,3. За извънградските райони гърците са в по-лошо положение и от българите, и от румънците, при които съответно 13,3 процента и 10,8 процента от населението изразходва над 40 процента от доходите си за покриване на жилищни нужди.

В Гърция 73,7 на сто живеят в свой имот, но 11,8% от собствениците са ипотекирали жилището си. 

Приблизително всеки четвърти гръцки гражданин е наемател - 26,7 процента в сравнение с 30 процента в ЕС. 

Главно поради високите разходи гърците избират съжителство с повече хора. Затова и Гърция е с най-голям дял на домакинствата с трима или повече пълнолетни членове в Европа.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика