Министерството на икономиката обжалва съдебни решения, които са в ущърб на ДКК

OFFNews 11 декември 2023 в 17:30 1327 0

МИИ

Снимка Архив

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов предприе действия за възстановяването на финансови щети за Държавната консолидационна компания ЕАД (ДКК), генерирани в предишни години. В тях се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, за неосъществения правителствен комплекс, както и за рамковия договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК ЕАД и търговско дружество "Кемира", съобщиха от МИИ.

Министерството обжалва постановление от 28 ноември 2023 г. за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство по описа на НСлС и прокурорска преписка, образувана от СГП, засягащо неправомерно разходвани средства от страна на "Монтажи" ЕАД за ремонт на язовири, без обществени поръчки и без издадени разрешения за строеж за тях. Установено е, че част от сумите са били изразходвани дори проекти, които нямат нищо общо с ремонта на язовири.

Обжалвано е и загубеното на първа инстанция дело за над 75 млн. лв.

"Това са финансови щети за държавата, респективно за ДКК ЕАД, заради сключен договор за цесия от дружеството през 2018 г. Припомняме, че Софийският градски съд постанови решение, с което искът за установяване на вземанията от "Кемира" ЕООД по сключен между ДКК ЕАД и "Мaлаз" ЕООД договор за цесия, е отхвърлен, като неоснователен. В производството по делото е установена липсата на оригиналните документи, свързани с цесията", съобщават от МИИ.

Това са поредните стъпки от страна на държавата за възстановяване на средства, разходвани в минали години, на база на решения без необходимата документация и без финансова обосновка.

Предприети са и действия за възстановяване на близо 70 млн. лв. без ДДС, платени авансово през 2020 г. за строителството на нов правителствен комплекс от ДКК ЕАД, който няма да се реализира. Към момента са изпратени покани към подизпълнителя по проекта за възстановяване на авансово платените суми, дадени за изпълнението на проект без финансова обосновка. След възстановяване на сумата ДКК ЕАД ще има възможност да погаси част от задължението, което има към Българската банка за развитие, за да не плащат държавата и данъкоплатците и лихви за този проект. За платените авансово средства за нов правителствен комплекс компанията ползва кредит и плаща милиони за лихви на година, припомнят от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика