Министерството на финансите на САЩ ще разгледа сигнала за Кристалина Георгиева

OFFNews 17 септември 2021 в 15:30 2193 0

Снимка home.treasury.gov/

Министерството на финансите на САЩ ще анализира твърденията срещу Кристалина Георгиева и ще изготви собствен доклад по случая, предаде Ройтерс. 

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева попадна във фокуса на скандал от времето, когато бе начело на Световната банка. Според оповестена вчера информация от Световната банка Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики Doing Buisness. Банката цитира данни от проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд. Според доклада Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад –  на 85-о място, а не на 78-о. 

В доклада е посочено още, че натискът е дошъл в момент, когато ръководството на Световната банка е водило чувствителни проговори за увеличаването на капитала на институцията и е било изправено пред разочарованието на Китай заради по-нисък от очаквания резултат. В същото време през 2018 г. Световната банка увеличава капитала си с 13 млр. долара, а акционерният дял на Китай нараства до 6,01% от 4,68%. 

Георгиева отрече "подобни констатации".

Намесата на министерството на финансите на САЩ може да се окаже ключова за МВФ, тъй като Вашингтон има право да налага вето върху решенията на институцията. 

В доклада се посочва, че натискът за повишаване на класирането на Китай е бил в момент, когато ръководството на банката било „погълнато от чувствителни преговори“ за голямо увеличение на капитала, и разочарованието на Китай от по-ниския от очаквания резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови