Министър Петкова: Започваме изграждането на трасето за газов хъб 'Балкан'

OFFNews 14 декември 2018 в 13:55 1927 0

На 21 декември ще бъде открита държавна поръчка за изграждането на необходимата за осъществяването на газов хъб "Балкан" инфраструктура, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народно събрание. 

"Булгартрансгаз" възлага обществена поръчка с цел реализация на липсващата инфраструктура, която е необходима за реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България и в частност инфраструктурата от турско-българска граница до българо-сръбска граница", заяви енергийният министър. Същата инфраструктура се очаква да бъде използвана и за целите на "Турски поток" при осъществяване на проекта. 

Срокът за кандидатстване ще бъде 31 януари следващата година, но е предвидено сключеният договор да влезе в сила под условие, тъй като пълното финансиране за проекта все още не е осигурено. Затова на 21 декември се очаква да бъде обявено и началото на третата обвързваща фаза на пазарния тест, в която ще стане ясно кои са финалните инвеститори в проекта, които ще резервират капацитет в газопреносната мрежа. 

По думите на министъра до момента е подготвена проектна процедура за избор на изпълнител, която включва документация за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на съответната инфраструктура. Министър Петкова предвижда процедурата да бъде предоставена в Агенцията за обществени поръчки за проверка за законосъобразност още в рамките на следващата седмица.

Тя обяви, че "Булгартрансгаз" е и на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. "До края на годината дъщерната компания, собственост на "Булгартрансгаз", която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт", обяви Петкова. Държавното дружество също е в преговори с изпълнителя на проекта за LNG терминала на Александруполис "Газтрейд" да придобие 20% от акциите в компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови