Минималната заплата става 933 лева от 1 януари

OFFNews 11 октомври 2023 в 08:17 6560 0

пари

Снимка БГНЕС Архив

Пари.

Новият размер на минималната работна заплата от първи януари догодина от 933 лева ще утвърди с постановление правителството днес.

Повишението е с близо 20 процента спрямо сегашното минимално възнаграждение, а размерът е определен, като половината от средната заплата за страната за период от предходни 12 месеца.

Новата формула за минималната заплата се прилага за първи път, бе приета в началото на тази година с промените в Кодекса на труда. Преди дни и след обсъждане в .Националния тристранен съвет на постановлението социалният министър Иванка Шалапатова заяви:

"С приемането на постановлението, размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. спрямо сегашната ѝ стойност от 780 лв., което прави ръст от 19.6%“.

Синдикатите дори поискаха по висок размер на минималната заплата от определената от определената 933 лева за догодина, Любослав Костов от КНСБ каза:

"Няма държава в ЕС, която да е влязла в ЕС с по-малко от 500 евро минимална заплата.“

Бизнесът обаче е против административната формула.

"Ще започнат изкривявания в сключването на договорите и по този начин ще се помпа сивият сектор“, предупреди председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Също днес правителството ще одобри допълнителни трансфери по бюджетите на редица ведомства, министерства и тези на общините. Енергийни обекти, част от електропреносната мрежа ще получат статут на обекти с национално значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!