Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври

Единствено ГЕРБ не гласува за увеличаването на пенсиите

OFFNews 03 септември 2021 в 15:53 11618 0

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лева от 1 октомври. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, която днес обсъжда на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Решението бе гласувано от представителите на всички партии без ГЕРБ. А председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН коментира резултата от вота с думите:

"Честито на пенсионерите." 

Още в началото на извънредното заседание бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев обяви, че народните представители от ГЕРБ няма да участват в гласуванията, тъй като били  Неприятно изненадани, че докладите по двата законопроекта им били предоставени в последния момент.

"Тези законопроекти са свързани с бюджета. Предвиждат се дългосрочни ангажименти, каквито може да поеме само едно редовно правителство. Затова нашата група няма да участва в обсъждането на тези законопроекти. Подкрепяме си нашето предложение за финансова помощ за пенсионерите до края на годината, но не и дългосрочни ангажименти", каза Ананиев. 

Каримански обаче контрира аргументите на бившите управляващи.

"Странно е, че вие го казвате! Дето приемахте бюджети за една нощ", каза той.

Икономическият експерт на Демократична България Георги Ганев също бе удивен.

"В електронна форма всички предложения бяха достъпни още вчера. Гледах и футбол, но късно вечерта отделих време да се запозная с текстовете", каза той.

Според проф. Румен Гечев от БСП е проблем, че размерът на минималната пенсия се доближава до размера на средната пенсия.

"В други страни по-справедливо. Сега пенсионери с една професия и с един и същ стаж имат 2-3 пъти разлика в пенсиите в зависимост от това кога са се пенсионирали. Трябва да има по-голямо увеличение на пенсиите на хора, които са се пенсионирали по-отдавна", каза той.

Предложението обаче не мина.

От ГЕРБ предложиха през септември добавката от 50 лева да се запази, а за октомври, ноември и декември да стане 100 лева.

"Преизчисляването на пенсиите трябва да се направи от редовно правителство. Предложението ни цели да осигурим адекватна подкрепа на възрастните във време на ковид криза. Също така искаме и да падне таванът на пенсиите", каза бившият социален министър Деница Сачева.

Това провокира финансовия министър Асен Василев да я попита: А какво се случва на 1 януари догодина?

Сачева му обясни, че ще има парламентарни избори, мнозинство и следващото редовно правителство ще реши как да изчислява пенсиите.

"Вълнуваме се от бъдещето не по-малко от вас. Можем да се окажем в капан още отсега. Редовно правителство с приоритети трябва да вземе това решение", каза тя. 

Василев обаче продължи да настоява за отговор.

"Идва 1 януари. Кажете - 100 лева, 0 лева или нещо друго. Упорито не ми отговаряте", каза той.

Според Румен Гечев решението за надбавката за пенсионерите от кабинета Борисов-3 е политическо с икономическо обвързване.

"Повишихте с 50 лева всички пенсии. И сега вече никое следващо правителство не може да ги спре. Това би било катастрофа. И с 300 лева да вдигнем пенсиите, няма да им стигат", каза той.

Според него таванът на пенсиите наистина трябва да се вдигне, но в същото време трябва да се увеличи и социалната вноска.

"Иначе се получава "болен здрав носи". Има таван на пенсионните вноски. Сега има хора, които  плащат осигуровки на 2500 лева, а получават 6000 лева. Дайте да се простираме според чергата си", призова червеният икономист.

Според Георги Ганев в мотивите на предложенията на ГЕРБ има противоречие, тъй като в мотивите към законопроекта им е посочено, че целта е да се подпомогнат пенсионерите в период на ковид криза, а се предлага промяна в модела чрез отпадането на тавана за максималната пенсия.

"И това ли ще е за 3 месеца? Как определихте 100 лева надбавка за октомври ноември и декември? Не очаквате да се отмени ковид кризата. Аз вчера също не очаквах да врътнем Х на европейския шемпион", каза той.

Според Сачева решението на правителството на ГЕРБ да се подпомогнат пенсионерите е било разумно, дори и да бъде критикувано че е било предизборно.

"Взехме го през август миналата година, а надбавката бе определена на база данните на НСИ, че българските пенсионери дават средно по 56 лева на месец за лекарства. Така постичнахме и увеличаване на потреблението", обясни тя.

По думите й сега предлагали парите да се увеличат на 100 лева заради инфлацията и увеличените цени на електроенергията. Сачева посочи и че 24 500 души в момента са ограничени от тавана на пенсиите и че в бъдеще броят им ще се увеличава.

"Знам, че вече има политическа договорка за 370 лева минимална пенсия. Така над 50% от възрастните хора ще получават еднакви пенсии. Няма мотивация да се плащат по-високи вноски", реагира бившият социален министър в кабинета Борисов-3. 

Каримански обаче обясни, че не разбира как средната стойност на лекарствата е била водеща при определянето на ковид надбавката.

Няма никаква логика! А колкото до увеличението от 50 на 100 лева, за една година цените не са скочили двойно, посочи той.

Асен Василев бе още по-краен.

Това, което вие предлагате, е популизъм, каза финансовият министър.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ не получи нито един глас "за" и бе отхвърлено от бюджетната комисия.

Деляна Пешева от ИТН посочи, че предложението им за промяна на пенсиите стъпва на идеите на служебното правителство и има само "малки корекции".

"Тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да е 1,35 на сто, но върху реалния осигурителен стаж и размер на минималната пенсия", посочи тя и обясни, че в противен случай някои пенсионери ще имат реално увеличение от 40 лева, вместо получаваните до момента 50 лева надбавка.

Текстът бе одобрен от всички гласували депутати. С него минималната пенсия става 370 лева, което ще доведе до допълнителен разход от 56 милиона лева над планираното от служебния кабинет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови