Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Малина Крумова: Правим пълен преглед на всички участъци с концентрация на ПТП

OFFNews 24 юни 2019 в 10:15 2699 0

Направена е инспекция на всички участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия в страната и в момента се изготвят конкретни предписания за промени в организацията на движението и/или маркировката на тях. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Инспекциите са направени съвместно от експерти на ДАБДП и Агенция „Пътна инфраструктура“.

За първи път се прави и цялостен анализ на състоянието на пътната безопасност в страната. Държавната агенция вече е на финала в неговото изготвяне и след представянето му ще бъдат предложени редица конкретни стъпки за промени във всички елементи – подготовка и поведение на водачите, инфраструктура и организация на движението, и ефективен контрол.

„Правим и анализ на нормативната уредба – какво е необходимо да се промени, за да се приложи на практика политическата воля за възприемане на подхода „Безопасни системи“. Това е много тежък и дълъг процес, но напълно задължителен, защото това е рамката, по която работят всички институции“, подчерта Малина Крумова.

По думите ѝ паралелно с това е много важно да се акцентира постоянно на темата за пътната безопасност, за да могат водачите да бъдат по-внимателни и по-толерантни на пътя. През последните дни има редица тежки инциденти, а от статистическа гледна точка предстоят двата летни месеца, в които стават най-много пътно-транспортни произшествия.

„Затова трябва ежедневно, заедно с медиите, да говорим за опасностите на пътя и за най-честите грешки, които се допускат. Разумното поведение на пътя, е това което всеки от нас може да направи веднага“, каза още тя.

Ще инициираме завишаване на санкциите за собственици на животни, които допуснат навлизането им на пътя, съобщи Крумова в коментар на случая от последните дни, при който в пет бивола навлязоха на пътя Кърджали – Хасково и предизвикаха тежка катастрофа.

„България има 40 хил. км пътна мрежа – не можем да оградим цялата. Но трябва да има по-тежки санкции за собствениците в такива случаи и да се засили вниманието на водачите в участъците, в които е възможно да се случи подобно нещо. Защото не трябва да забравяме, че е възможно на някои места и диво животно да излезе на пътното платно“, допълни председателят на държавната агенция.

В студиото с Малина Крумова бе и автомобилният състезател Румен Дунев, който даде редица практични съвети за водачите на моторни превозни средства. Той призова всички да тръгват отпочинали на път и да има повече толерантност на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!