Майчинството през втората година става 780 лева

Йорданка Веселинова 26 юли 2023 в 18:22 4655 0

Депутатите приеха на второ четене бюджетът на ДОО

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Майчинството за втората година стана 780 лева

След 3-часов дебат депутатите приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Реформи или ключови промени в текстовете няма. Единствената по-съществена новост е вдигането на майчинството през втората година от 710 на 780 лв. Управляващата (не)коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС даде заявка, че големите реформи ще се правят през следващия бюджет за 2024 г.

Според текстовете, които ще действат само пет месеца, минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се вдига на 780 лв. от 1 август. Същото увеличение се предвижда и за земеделците и тютюнопроизводителите.

Максималният осигурителен доход се запазва и остава 3400 лв. Предвидено е увеличение на пенсиите по "швейцарското правило" с 12%. От 1 юли минималният размер на пенсиите за стаж и възраст се увеличава на 523,04 лв. Със задна дата от 1 януари се увеличава възрастта за право на пенсия - с по 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Възрастта за пенсиониране при непълен стаж се увеличава с 2 месеца и достига 67 години.

Обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и на дете до 8-годишна възраст, отглеждано от бащата или осиновителя, се вдига на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г.

Предложенията, които не срещнаха одобрение

Към бюджета партиите направиха редица предложения като увеличение на заплатите на служителите в НОИ с 15% (предложение на БСП; увеличение от 10% ще има, но през големия бюджет - б.а.), майчинство през втората година от 850 лв.,  увеличение на дневното обезщетение за безработица с пет лева - от 18 до 23 лв. Нито една от тези идеи обаче не бе подкрепена. 

Падна и предложението на ДПС за минимални осигурителни прагове както за земеделците, така и за тютюневите производители от 710 лв., вместо 780 лв.

Не мина и идеята на ДПС майчинството да се признава за осигурителен стаж независимо при какви условия жената излиза в пенсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!