Левон Хампарцумян: Внесеният бюджет е провокация към депутатите

OFFNews 29 април 2023 в 09:56 2268 0

Хампарцумян

Снимка БТА

Левон Хампарцумян

Внесеният бюджет за 2023 г. е провокация на експертите на финансовото министерство към депутатите, заяви финансистът Левон Хампарцумян пред БНТ.

"Провокира депутатите и казва: "Това, което вие направихте в предишната инкарнация на парламента, ако се остойности и се напише ред по ред, ще даде това, което ви даваме. Вие нещо друго искате ли да правим?", изтъкна той.

По думите му ако има редовно правителство, то има ангажимента да влезе в по-разумни рамки. Ако не, служебният кабинет също трябва да състави по-разумен бюджет с по-малък дефицит.

"Министерството на финансите не определя политики, то изпълнява политики. Мисля, че една сериозна политическа сила с перспектива и капацитет би трябвало да има по джобовете поне няколко предложения за министър на финансите, за премиер, от гледна точка на разумния управленски капацитет. Ти не можеш да заложиш на две или три личности и да зависиш от това как са наредени техните ДНК спирали и характери", подчерта Хампарцумян.

Политическото противопоставяне в България се изражда в личностни противопоставяния и затова хората не са толкова активни в гласуването, смята финансистът. Той допълни, че не може да се говори за увеличаване на данъци, когато системите на управление са неефективни.

"Ние не можем да увеличаваме данъците и да сипваме вода в кацата без дъно. Преди да сме запушили кацата, няма какво да увеличаваме. Трябва да увеличим събираемостта, да не харчим пари за неефективни проблеми. Трябва да направим процесите в икономиката и държавата по-ефективни, включително и харченето на публични пари. Трябва да ускорим оборота на парите в България, който е твърде бавен", подчерта той.

Левон Хампарцумян коментира, че средната класа в България отдавна не плаща данък 10%, а доплаща за редица публични услуги - образование, здравеопазване и т.н.

"Наивно е да мислим, че срещу 10% можем да получим скандинавски услуги. Наивно е и да мислим, че като стане 15% данъкът, услугите, които получаваме от публичните администрации, ще станат по-добри", е категоричен финансистът.

Според Хампарцумян увеличението на лихвите ще е плавно и няма да има шоков ефект върху кредитополучателите.

"Това ще засегне хора, които са взели кредит на ръба на възможностите си. За тях няма да е шоково, но ще стане трудно и ще трябва да ходят в банката или институцията, от която са взели кредит и да предоговарят условията така че да стане по-поносим за тях", обясни той.

Той очаква по-голямо поскъпване на лихвите при ипотечните кредити. Финансистът коментира още, че за относително дълъг период от поне няколко години нивата на лихвите по кредитите ще се задържат между 4 и 7%.

"Инфлационните процеси водят до увеличение на заплатите, със закъснение и не с пълна компенсация. Но примерно ако кредитът ти е поскъпнал със 100 лв. и ти дадат 70 лв. отгоре върху заплатата, пак е съществена помощ", каза още Хампарцумян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови