Левицата обеща поливната вода да е без пари за фермерите

OFFNews 14 март 2023 в 15:35 1275 0

левица
Мая Манолова.

Приоритет за „ЛЕВИЦАТА!“ е да защитава земеделските производители и в следващия парламент ще внесе законопроект за механизъм, с който поливната вода да стане безплатна за българските земеделци. Цената на поливната вода се повиши с над 100 пъти и е непосилна за българските производители. От коалицията обвиниха дългогодишното управление на ГЕРБ и след това Четворната коалиция за плячкосването и съсипването на дружеството „Напоителни системи“.

„В резултат на това сега земеделските производители не могат да си платят водата за напояване“, каза Мая Манолова на среща в Хасково.

От коалицията искат незабавни стъпки за промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. Последният стратегически план, който се отнася за земеделието, е писан без участието на земеделските производители и поради това те ще претърпят повече щети.

„Това е много позорно дейтвие на Четворната коалиция и на служебния земеделски министър, който беше от БСП. В следващия парламент ще го отворим и заедно с бранша ще го пренапишем, така че да подкрепя земеделските производители“, добави Мая Манолова.

„ЛЕВИЦАТА!“ категорично настоява за отваряне на европейския кризисен резерв с цел пълна компенсация на българските земеделски производители и за активнидействия на следващото редовно правителство заизравняване на субсидиите на българските производители стези на европейските.

На срещата в Хасково, коалицията представи силна листа отдоказани в региона експерти и специалисти в различниобласти – инженери, икономисти, предприемачи в малкиябизнес, земеделци и други. „Това са силно мотивирани хора, които работят за благото на хората в региона и искат дазадържат младите в България.“, каза пред гости исъмишленици Ген. Атанас Ненков, водач на листата вХасково.

Според Георги Кадиев „ЛЕВИЦАТА!“ символизирасолидарност и подкрепа. Той добави, че Хасково е най-бедната област в целия Европейски съюз, въпреки огромнияси потенциал, затова е много важно да има достойнопредставителство в следващия парламент.

Мая Манолова често провежда срещи с хората в Хасково по различни проблеми. Тя коментира, че в коалицията са се събрали леви партии и организации, граждански активистии хора с каузи, които активно работят да бъде върнато лявото сред хората и да защитава техните интереси.

„В последните парламенти видяхме, че работещите хора, земеделските производители, малкия бизнес, хората с увреждания нямат свое представителство. Уж лявата партия от 1-ва и 2-ра сила се превърна в 5-та. Единствения начин да върнем силата и значението на лявото като решаващ за българската политика фактор е обединение", каза Манолова.

Според нея, „ЛЕВИЦАТА!“ е алтернатива за хората, които вярват в левите ценности, но не са съгласни с действията на настоящето ръководтсво на БСП. Като една от разликите тя посочи че „ЛЕВИЦАТА!“ ще е преграда срещу въвличането на България във война и износа на оръжие. От коалицията няма да се включат и във войната срещу президента на Република България Румен Радев, а напротив, щели гоподкрепят.

От „ЛЕВИЦАТА!“ са категорични, че няма да правят никакви колаборации с управление и коалиции, в които участват ГЕРБ и ДПС и всякакви опити за връщане на статуквото във властта.

„Коалицията на войната“ ще бъде наш опонент. „ЛЕВИЦАТА!“ се връща там, където й емястото – сред хората. Дневният ред на българскитеграждани ще влезе в парламента. Готови сме със законопроекти и наши приоритети са цените на храните и борбата със спекулата“, заяви Мая Манолова.

Служебното правителство възприе предложението на „ЛЕВИЦАТА!“ за налагане на таван на надценките на основни хранителни продукти.

“Трябва да има ясни правила за търговските вериги с един работещ антиспекулативен орган, нещо което не беше направено нито по време на дългогодишното управление на ГЕРБ, нито по време на Четворната коалиция.“ добави тя.

Коалицията многократно е заявявала и своите приоритети заповишаване на доходите, работните заплати и несправедливото преизчисляване на пенсиите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови