Лъчезар Борисов: Очакват се нови инвестиции у нас за над 1 млрд. лева

OFFNews 28 юли 2020 в 17:56 2472 0

Министерството на икономиката постига съгласие с работодателите на около 85-90% по целия пакет от правителствени мерки в отговор на кризата. Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта на стойност 700 млн. лв. и над 8 хил. работни места. Очакват се и нови инвестиции за над 1 млрд. лв. 

Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Останаха отворени теми, по които ще бъде направена "фина настройка" в идните два-три дни, добави той. 

Министърът посочи, че днес е проведено заседание с представители на работодателските организации, по време на което са се обсъдили законодателни инициативи. 

Борисов припомни, че мерките на правителството са в две направления – социално-икономически за 1,163 млрд. лв., изцяло финансирани от бюджета, както и икономическите за 1,8 млрд. лв. "Вторите биха могли да нараснат в скорошен план с 400 млн. лв. по европейската програма REACT-Eu", каза още той.

Борисов обясни, че на всеки две седмици Министерството на икономика ще прави отчет за своята дейност, който ще бъде публичен.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че от тези 1,8 млрд. лв., 750 млн. лв. са безвъзмездно финансиране, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез Българската банка за развитие и Фонд на фондовете. 

"Адмирирам и подкрепям начина на работа на министър Борисов - прозрачен, открит, пряк диалог с представителите на бизнеса в България. Това е гаранция, че за в бъдеще това министерството ще има ефективна работа, прозрачна и открита дейност. Мерките, които вчера одобрихме на Коалиционен съвет, бяха обсъдени набързо. В детайли беше прието да има няколко дни срок за допълнителни предложения", заяви лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. 

Той обясни, че ще бъде създаден телефон за сигнали за нередности при съмнения за разпределение на средствата от Министерство на икономиката.

Според него по този начин ще бъдат разсеяни съмненията, че във ведомството има посредници, без които, получаване на грантови средства е невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови