КЗК установи картел при санирането на блокове в Пловдив

OFFNews 29 юли 2021 в 16:55 3698 0

Комисията за защита на конкуренцията установи картел за манипулиране на обществената поръчка от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.

От КЗК уточняват, че в периода 1 октомври 2015 – 26 юни 2017 г. фирмите са пристъпили чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията – за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия.

"В рамките на проучването КЗК установи, че участниците са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя", обясняват от комисията.

Уточнява се, че изводите на КЗК се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

КЗК е освободила от санкция един от участниците в картела и е намалила наполовина глобата на друг заради съдействие от страна на двете фирми в разследването.

"Дружествата са подали искане и доказателства в рамките на Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, които са подпомогнали установяването на извършеното нарушение", посочват от комисията.

Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови