КЗК проверява как се определят цените на горивата

OFFNews 16 април 2020 в 18:07 2511 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва да проверява как се определят цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията. 

Проверката ще обхване „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“ и „Трейднет Варна.

Проверката е по сигнал на Върховната административна прокуратура (ВАП), тъй като има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Към сигнала са приложени анализи от Агенция „Митници” за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги: „Лукойл”, „Петрол”, „Шел”, „Еко”, ОМВ, „Круиз”, „Ромпетрол”, „VM Petrolium” и „Газпром”. Представени са данни и за средните цени на горивата освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на Агенция „Митници” спадът в цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение.

Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.). На база представените общи усреднени данни КЗК съпостави на седмична база (1-4 седмица на март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции по видове горива.

От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че те са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови