КЗК глоби "НИС Петрол" за подвеждаща реклама

OFFNews 22 юни 2015 в 15:12 4168 1

Комисията за защита на конкуренцията наложи на „НИС Петрол” ЕООД санкция в размер на 147 254 лв. във връзка с реклама за предлагане на отстъпки за горива в две кампании.

Производството е образувано по повод постъпил сигнал, в който се съдържат твърдения за недобросъвестни практики от страна на „НИС Петрол“ ЕООД във връзка със заблуждаваща рекламна табела, поставена на входа на бензиностанция „Газпром“. Според подателя на сигнала табелата указва, че при зареждане на каквото и да е гориво потребителят получава 7 ст. отстъпка на литър, а в действителност отстъпката е драстично по-малка. 

Комисията установи, че в период от 10.11.2014 г. до 30.04.2015 г. „НИС Петрол“ ЕООД провежда паралелно две рекламни кампании: „Талони за отстъпка 7 ст./литър” и „Картова програма за лоялност „Fuel pass”. В кампаниите „НИС Петрол” ЕООД използва рекламната табела с текстово послание „Вземи сега 7 ст./литър с талон за отстъпка при зареждане на бензин, дизел или автогаз”, което съдържа елементи със заблуждаващ характер, като в него липсва посочване на съществени за потребителя условия, узнаването на които е възможно да повлияят върху избора му при покупка на горива в бензиностанции „Газпром”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови