КЗК глоби "Алианц" за нарушение от 2011 г.

Александра Маркарян Последна промяна на 06 януари 2014 в 12:13 2692 0

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Пенсионноосигурително дружество Алианц България" АД със 104 240 лева за нарушение от 2011 година.

Решението на КЗК е от декември 2013 г. по жалба на конкурентното дружество "Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество" ЕАД.

От юни до септември 2011 г. "Алианц" приемали заявления на хора за задължително пенсионно осигуряване без нотариално заверен подпис. Впоследствие заверките е правил кметът на с. Страхилица, Шумен без присъствието на подписалите се.

"КЗК приема, че по този начин ПОД Алианц е действало недобросъвестно и в нарушение на разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 3/2003 г. и нормативния ред за извършване на нотариалните действия по ГПК. Чрез посредниците си дружеството се е възползвало от едно незаконосъобразно нотариално действие, породило правни последици, а именно прехвърлянето на средства на лицата във фондовете на ПОД Алианц и отнемането им като клиенти на Ай Ен Джи ПОД. В този смисъл по нелоялен начин дружеството е постигнало целения резултат, а именно, привличане на вече натрупани средства в ЗУПФ ПОД Алианц, като в резултат на тези нелоялни действия са налице прекратени договори с конкуренти на ПОД Алианц", пише комисията.

При определяне тежестта на нарушението и размера на санкцията Комисията е отчела, че противоправното поведение на ответника е имало реално увреждащ ефект и върху други конкуренти на пенсионноосигурителното дружество, заключава тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови