Кризата в Украйна удари "Софарма"

Фармацевтичната компания отчете 18% срив в износа заради кризата

Александра Маркарян 06 юни 2014 в 10:11 7160 15

Огнян Донев

Снимка БГНЕС, архив

Огнян Донев

Кризата в Украйна удари "Софарма".

Фармацевтичната компания на Огнян Донев отчита срив в износа за месец май с 18% спрямо май 2013 г.

Той "се дължи основно на стагнацията на украинския пазар и затрудненият достъп до източните региони на Украйна", се казва в уведомление, изпратено от "Софарма" до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса.

Общият спад в продажбите на "Софарма" АД заради свития износ е 14% спрямо същия месец на предходната година.

Приходите от продажби през първите пет месеца на 2014 година намаляват с 2% спрямо същия период на миналата година, в т.ч. с 2% увеличение на продажбите за вътрешния пазар и с 3% намаление на продажбите за износ.

Протестите срещу решението на бившия украински президент Виктор Янукович да спре подготовката за присъединяването на страната към Европейския съюз доведоха до сваляне на властта.

През март Кримската република проведе референдум и се обяви за самостоятелна, а след това поиска да се присъедини към Русия. Присъединяването се случи едва няколко дни след референдума.

Малко след това отцепване от Украйна поискаха още Донецка и Луганска области. Те също проведоха референдуми и се обявиха за независими републики.

През последните няколко месеца в двете области действат проруски активисти, които се обявиха за защита на населението и против официалната украинска власт. В отговор Киев започна мащабна антитерористична акция в Източна Украйна.

Акцията продължава, като до момента са загинали над 300 души, а стотици са ранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!