Ковачевски идва в София, ще ни иска ток за зимата

Премиерът Гълъб Донев ще разговаря на четири очи с македонския си колега

OFFNews 04 септември 2022 в 11:17 4821 5

Ковачевски

Снимка БГНЕС Архив

Премиерът в Скопие Димитър Ковачевски.

Премиерът на Северна Македония пристига на еднодневно работно посещение у нас. Визитата е свързана не само промените в Конституцията, но и с енергийната криза, съобщават македонските медии.

В делегацията от Скопие, ръководена от Димитър Ковачевски, пристигат и представители от ресорите икономика и енергетика, информират от пресслужбата на правителството в Северна Македония. Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива "Отворени Балкани".

В интервю от Белград за сръбската държавна телевизия премиерът на Северна Македония съобщи, че е в комуникация с българските власти за внос на електричество, произвеждано в България.

"Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа", каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Освен това Северна Македония добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

В изявление от Белград Димитър Ковачевски, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха, че ще търсят заедно помощ за купуване на енергия от Европейския съюз.

"Ако със Северна Македония имахме газова връзка бихме си помагали един на друг, но Скопие няма газ, а ние нямаме капацитет", заяви в Белград Вучич.

В хода на визитата в София се очаква да бъде повдигнат и въпроса за конституционните поправки. В интервюто за сръбската държавна телевизия Димитър Ковачевски заяви, че има ясна пътна карта за преговорите с Европейския съюз и за включване на хървати, черногорци и българи в Конституцията на Република Северна Македония.

В ход са разговори за събиране на две трети мнозинство в парламента в Скопие, съобщи вицепремиерът Артан Груби. Той защити включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония.

Министър-председателят Гълъб Донев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който ще бъде на еднодневно посещение в София в понеделник, 5 септември, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Донев и неговият колега от Република Северна Македония първо ще проведат среща на четири очи, след което ще се състои разширена среща на двете делегации. Във фокуса на разговорите в Министерския съвет ще бъдат въпроси от енергийната сфера.

След срещата в Министерския съвет са предвидени изявления за медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2020

4

donyo

04.09 2022 в 17:51

Ток?Може при положение,че Георги/Гоце/ Делчев е българин.Иначе-на свещи...

1000

3

Дечко

04.09 2022 в 14:12

защо да е глупак? какво искат от фашисти-татари? и освен това, приел съм, че ме мразят но поне да ме мразят с достойнство...

3189

2

Гроздан

04.09 2022 в 13:50

Този начин на мислене е причината да мразят българите, глупако