Конфуз: Полша ни хвали за изключването на Русия от Световната туристическа организация, а министърът ни беше против

Красимир Крумов 10 май 2022 в 20:53 6934 6

Снимка Министерство на спорта и туризма на Полша

"Радвам се, че с общи усилия успяхме да прекратим членството на Руската федерация в UNWTO - Световната организация по туризъм на ООН. Унищожаването на културата, историята и идентичността на друга държава е в противоречие с принципите на UNWTO." Това заяви във Варшава пред българския министър на туризма Христо Проданов държавният секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостовски.

Проданов и Мостовски участваха във вторник в Българо-полския форум за туристически бизнес. Споменаването на общите усилия за полската инициатива за спирането на членството на Русия в UNWTO, която беше подкрепена от 40 страни членки, сред които и България, се получи малко конфузно, тъй като веднага щом стана известно, че сме гласували "за" изключването, Христо Проданов се дистанцира от това гласуване и на 28 април излезе с официална позиция в сайта на Министерството на туризма.

„Във връзка с публикувана в медиите информация, че министърът на туризма Христо Проданов поддържа изключването на Руската федерация от Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации на 27.04.2022 година в гр. Мадрид, Испания на провелото се първо в историята изключително съвещание на Генералната асамблея (ГА) на СОТ, изрично заявяваме, че министър Проданов не е подкрепял изключването на Русия от организацията.“ – се казваше в позиция на ведомството, която вече не може да бъде открита на сайта на министерството.

Ден след изявлението на министър Проданов стана ясно, че все пак сме гласували "за" изключването на Русия, а физически актът на гласуване е осъществен от представител на българското посолство в Испания. Официалната позиция на Министерството на туризма и неговия ръководител е била свалена от сайта tourism.goverment.bg тихомълком, а от 29 април насам липсват данни за някаква промяна на виждането на ведомството и самия министър по казуса.

Участието на министър Христо Проданов във форума в полската столица е част от усилията на България да привлече повече поляци на почивка у нас. Страната ни има три търговски представителства в чужбина и едното от тях е в Полша, като според работещи в туристическия бранш и офисът ни, и посолството развиват активна дейност за представянето на България като добра туристическа дестинация.

„През 2021 година в България посрещнахме 160 хиляди туристи от Полша, през тази година очакваме техният брой да е значително по-висок.“ – направи заявка Проданов, който даде интервю и за един от най-големите туристически портали в страната „Ваша туристика“. Извън познатата тема за българското море, министърът насочи вниманието на полската аудитория към възможностите на България за летен и зимен отдих, за културен, кулинарен спа и исторически туризъм.

„Бихме искали през тази година да приемем над 5 милиона чуждестранни туристи, но, разбира се, заради войната в Украйна трябва да се съобразим с факта, че няма да има туристи от Украйна и Русия. В най-добрата за туризма ни година, 2019, отчетохме над 9 милиона гости, от които значителна част бяха от тези две държави.“ – коментира още Христо Проданов пред туристическия портал. По думите му България се старае да удължи туристическия си сезон с развитието на занемарения у нас къмпинг туризъм, както и с привличане на вниманието на гостите към река Дунав и минералните извори.

"Няма да крия, и за полския, и за българския туризъм сега са трудни времена. Войната, предизвикана от Русия в Украйна, доведе до спад в резервациите в хотели и туристически агенции. Ето защо нашите усилия сега трябва да се съсредоточат върху това да уверим пътниците, че сме безопасни страни. От решаващо значение е да се разсеят всякакви съмнения сред туристите." - каза от своя страна по време на форума Анджей Гут-Мостови.

"Входящият туризъм е особено важен за подобряване на състоянието на полската икономика след пандемията, поради което Полша е заинтересована от увеличаване на броя на пристигащите туристи от България в Полша." - коментираха домакините. Директната връзка между столиците на Полша и България, осигурена от полските авиолинии "LOT", вече се е отразила положително на ускоряването на туристическия обмен между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

6

Propaganda

11.05 2022 в 00:42

Всеки с опит в тоя бранш знае, че руските туристи са сган.

Не идват за да харчат, а само негодуват, дигат скандали и крадат. Тия крадат парфюми и алкохол като за последно от локалите.

И колкото по-бедни са, толкова повече претенции имат. Пълни въшки са руснаците.

България има нужда от младите западняци, дошли на купон тук, не раски изчадия и семействата им. Спомнете си клипа с пилите руснаци, уж бежанци от Украйна.

-60

5

офф бее

11.05 2022 в 00:27

Руските туристи бяха добри преди 25 години. Тогава идваха хора с пари. Сага само скандали правят, крадат и се държат грубо. Говори с някой работил в туризма. Няма и не е имало по-крадливо племе по нашето черноморие.
И не се заяждам! Честно! Питай!

893

3

Мисирка от Нова

10.05 2022 в 22:05

Мисирки дано да хванете тонове метастази

1040

2

19

10.05 2022 в 21:45

Този защо още не е подал оставка?

-60

1

офф бее

10.05 2022 в 21:37

Сигурен бях, че е комуне това мекере, ама проверих все-пак. Еми комуне е! И по комунистически първо бие тъпана и се прави на мъж, а като усети от къде духа вятъра и изпъква мижитурката в него...
Като си мъж - стой си на позициите...

Как действията на бсп освен срам друго не предизвикват?! И тъпото е, че нас ни е срам заради тях, а тях не ги е...