Комитова на проверка на Хемус: Багери има, работници няма

Бившето ръководство на Автомагистрали ЕАД е плащало милиони за обекти, които ще се строят след 4-5 години

OFFNews 09 юни 2021 в 16:41 1471 0

След инспекция днес по трасето на участък 6 на автомагистрали „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова откри нарушения заради започнали строителни работи. 

На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъстваха и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват. Направи впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.

За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, обясни регионалният министър.

Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години.

За него „Автомагистрали“ ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. По време на проверката министър Комитова показа сключени договори със заличени данни.

Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.

За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови