Кой е Кирил Петков, служебният министър на икономиката

OFFNews 11 май 2021 в 13:58 12342 0

Кирил Петков е служебният министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев и така сменя досегашния министър Лъчезар Борисов. 

Петков е един от основатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.

Като предприемач, Петков развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма ПроВиотик притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.

Петков е един от тримата основатели на Харвардската програма в Софийския университет. Той и останалите преподаватели обучават доброволци и лично финансират ежегодните им разходи към Харвард, така че най-добрите български студенти да могат да се включват в програмата, без да се изисква допълнително заплащане от тях.

Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за Макайн Груп, 6-милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.

През 2018 г. Кирил Петков и неговия баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите. Кирил Петков е семеен, с три деца.

Кирил Петков създава и пробиотик, базиран на българския щам на „Лактобацилус Булгарикус”, култивиран не в млякото, а в морковен сок. Продуктът е изключително популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Япония и Румъния. Управител е на ПроВиотик АД – фирма, която създава иновативни био продукти в координация с български и световни учени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови