Кои са държавите с най-висока заетост в Европа

OFFNews 23 февруари 2021 в 14:53 2799 0

Коронавирусът затрудни намирането на работа през последната година, особено за новозавършилите студенти. Компанията Савой Стюарт се опита да разбере кои държави в Европа са с най-висока и най-ниска заетост, като анализира последните данни на Евростат. 

От изследваните 35 държави България се нарежда на 23-о място по заетост на завършилите студенти - 80,7%. 

Според проучването Малта има най-висок процент на заетост в Европа. Тя има огромните 93,4% от наскоро наети дипломирани служители.

На второ място е Германия с дипломирана заетост от 92,7%. Статистиката е свидетелство за впечатляващата германска образователна система и дългогодишния бум на заетостта. Трети и четвърти са Холандия - с 91,9%, и Исландия със също толкова впечатляващите 91,5%.

Следват: на пето място - Норвегия - 90,5%, следвана от Люксембург - 89,4%, Австрия - 89%, Швеция - 88,7%, Швейцария - 87,9% и Чехия - 87,3%

Къде са най-ниските нива на заетост на завършилите?

Най-лошо ниво на заетост е отчетено в Северна Македония - 57,2%. След нея се нарежда Турция с 57,8%. 

Нивата на заетост в Италия и Гърция са съответно 58,7% и 59,4%.

Други европейски държави с ниска степен на заетост на завършилите са Черна гора - 65,4%, Сърбия - 66,5%, Франция - 75,7%, Хърватия - 75,8%, Румъния - 76,1%

За да помогне на скоро завършилите студенти да подобрят перспективите си за работа, Дарън Бест от Савой Стюарт предоставя съвети за писане на автобиография.

1. Бъдете ясни и кратки.

2. Бъдете видими и показвайте своите постижения - улеснете работодателите си, като създадете професионален онлайн профил (напр. LinkedIn) и редовно го актуализирайте с последните си постижения. Показването на успеха е сигурен начин да привлечете вниманието.

3. Бъдете креативни - все повече хора се придържат към концепцията за творчески автобиографии. Опитайте нови шаблони и алтернативни начини за кандидатстване за работа.

4. Подчертайте уменията, които притежавате, за да грабнете работата от по-опитните кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови