Коефициентът на Джини - поредният показател, от който много трябва да ни е срам

Това е икономическият показател, който изследва неравенствата в доходите в една страна. България все още е на последно място

Румен Гълъбинов Последна промяна на 01 юли 2019 в 11:01 14523 0

В България коефициентът на Джини за миналата година е най-високият в ЕС.

Това е икономическият показател, който изследва неравенствата в доходите в една страна.

България е все още на последно място в ЕС по коефициент на Джини. България има по-висок коефициент на Джини спрямо страни като: Алжир, Бангладеш, Бутан, Босна, Буркина Фасо, Китай, Египет, Етиопия, Габон, Индия, Ирак, Израел, Монголия, Мианмар, Непал, Нигер, Северна Македония, Пакистан, Сиера Леоне, Тунис и Виетнам.

В голяма част от изброените страни в момента има военни действия или някакъв тип масови безредици, но въпреки това, те имат по-малък проблем с неравенствата, отколкото България, ако гледаме коефициента на Джини.

Проблемът на България е, че тя е сред първите във всички възможни индикатори за бедност и неравенство. Когато бедността и неравенството са само в едно измерение, може да го считаме за по-малко рисково. В България това е тотално: ние сме с най-високи нива на монетарна бедност, с най-високо ниво на социална депривация, ние сме сред първенците по коефициент на Джини, ние сме сред първенците и по съотношение на дохода на горните и долните 20% от населението. Това е огромна разлика във възможностите.

В България механизмите за преразпределение, които се използват обичайно в модерните държави, в голямата си част са блокирани, пример - данъчната ни система.

Основните постъпления идват от данъци, свързани с потреблението, като ДДС и акцизи, което генерира допълнителни неравенства.

Данъчната ни система е една от причините за монетарната бедност в България.

Б. ред. - Румен Гълъбинов е бивш председател на Агенцията по застрахователен надзор (2002 г.) и зам.-председател на Комисията за финансов надзор (2003 г.). Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС), специалност "Икономика", магистърска степен. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университета "Сeйнт Джон", Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета "Екситър", Англия (Банки и финанси).

Всички новини
Най-четени Най-нови