КНСБ: Ако за последните 2 г. не сте получили поне 30% увеличение на заплатата, трябва да го поискате

OFFNews 13 май 2023 в 15:45 3459 0

Пламен Димитров

Снимка БГНЕС

Пламен Димитров

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните два години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%. Ако за този период не сте получили увеличение на заплатите от поне 30%, трябва да го поискате.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на започналия вчера конгрес на Националния банков синдикат (НБС).

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. “Данъчната реформа е неизбежна”, казва той. Това е така по две основни причини. Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%), допълва Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обяснява Димитров.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза Димитров вчера.

Милена Коджабашева бе избрана днес за председател на Националния банков синдикат (НБС). За неин заместник бе определен досегашният лидер на синдиката Валерия Николова, а за председател на контролната комисия – Донка Лилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови