Китайски фонд с активи за 900 млрд. долара иска да инвестира в България

OFFNews 10 ноември 2017 в 11:35 6374 2

Единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите за инвестиции в България.

Това стана ясно на среща на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния вицепрезидент на CIC Лиу Дзун.

Лиу Дзун и ръководената от него делегация от CIC са на посещение в България по покана на Министерството на икономиката за запознаване с инвестиционната и бизнес среда, и потенциални проекти.

Китайският суверенен фонд CIC, със седалище в Пекин, е 100% собственост на китайската държава. Създаден е от китайското правителство през 2007 г. с цел управление на част от огромния валутен резерв на страната и реализиране на инвестиции в чужди активи.

Към настоящия момент активите на фонда са в размер на 900 млрд. долара. Фондът притежава огромен оборотен капитал, който му позволява да реализира мащабни инвестиции в сектори, като инфраструктура, промишлено производство и туризъм, като има реализирани инвестиции във Великобритания, Германия, Полша, Албания, САЩ.

Владимир Туджаров е запозна гостите  с възможностите за инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, която е 100% държавно дружество с едноличен собственик на капитала на Министерство на икономиката. Компанията има изградени зони в София, Видин, Русе, Свиленград, Бургас, където чуждите инвеститори могат да закупят терени с изградена инфраструктура и бързо да стартират производство.

От министерството са предложили и да се разгледат възможностите за финансово партньорство между CIC и Българската банка за развитие в т.ч. за финансиране на инвестиционни проекти у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

2

Немец

10.11 2017 в 13:23

Много долари,много нещо.....но сигурно ще се помъчим да откраднем една част от тях.......жалко е наистина,че нямаме техните наказания,въпреки че,с удоволствие бих присъствал на бесенето някой корумпиран политик....Ех,мечти......

12415

1

senester

10.11 2017 в 12:16

А може ли да се въведат и китайските наказания при констатиране на престъпления от "бизнесмени",политици и пр. - на колене на стадиона с чувал на главата