КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

Въпреки увеличението цената у нас остава по-ниска от тази на европейските борси заради изгодните доставки от Азербайджан

OFFNews 12 август 2022 в 14:25 4533 18

газ
Цената на природния газ през август се увеличава с 60 процента.

Природният газ поскъпва с рекордните 60% през август. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес предложението за новата тарифа на "Булгаргаз".

Утвърдената цена на природния газ за август, считано от 1 август, е в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна, се казва в съобщението на регулатора.

В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси, уточняват още от Комисията.

"Независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад. Комисията потвърждава изразеното вече становище, че е от изключително значение през следващите месеци „Булгаргаз“ да положи максимални усилия за да гарантира сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители", уверяват от КЕВР.

Комисията е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на „Булгаргаз“, се казва още в съобщението.

Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното Четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли до 30 септември.

Регулаторът уточнява: Необходимите количества природен газ за август са осигурени от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG). Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий „най-ниска доставна цена“ е сключил договори с две компании.

В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

18

ob1

13.08 2022 в 11:59

Дишай бе, трол! И ти като сашка си се разпенил. Кво те притесняват азовци, нали ги бяхте убили ужким? Явно дори и ти не вярваш на тъпотиите, с които ви захранва мутрофанова :)

-1655

16

ob1

12.08 2022 в 21:55

Точно благодарение на Киро и Асен има на какво изобщо да се увеличава цената. Ако беше бочко щеше да имаме евтин руZки хой.

2073

13

Johnny B Goode

12.08 2022 в 20:01

Еврото, тук пак се е размирисало на възпалени рашистки тролове.
Недей така, пази си нервите. Ще си докараш я апоплектичен удар, а нещо друго. Мисли и за Митрофанова, къде ще търси друг такъв интелигентен трол. С единия Бай Пешо ли ще я оставиш?

-1655

12

ob1

12.08 2022 в 19:36

Уево? Да не обърка акаунта с оня пернишкия Пешо?
Ако имаш предвид ляво - не, мерси, там сте вие (комунисти, руZнацита и подобни мекерета).

-1655

10

ob1

12.08 2022 в 18:48

"евроатлантик"-а, това рашките е видно в кое време живеете, още Лев Троцки ви е в устите, б@си ретроградните нещастници