КЕВР изчисли: Парно и топлата вода поскъпват с 39%, а тока - с 3%

Ангел Марковски 27 май 2022 в 20:59 1969 1

Снимка Getty Images

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39 процента средно за страната, а токът за бита - с 3 на сто, изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои цените да бъдат обсъдени и да влязат в сила от 1 юли, съобщи БНР. 

Въпреки че енергийният регулатор не се е съобразил с исканията на топлофикациите, достигащи до 330% повишение, готвеният скок на парното и топлата вода е драстичен. Най-голям се предвижда да бъде в Разград – с 51 процента.

Над 40 на сто пък ще е увеличението във Велико Търново, Плевен, Бургас и Перник.

В столицата поскъпването на парното и топлата вода ще е колкото средното за страната – с 39 на сто.

Между 30 и 40% е повишението във Варна, Враца, Русе, Сливен и Габрово.

Най-малкото увеличение е предвидено за Пловдив, но и там то е 23 на сто.

Ако няма промяна, от първи юли най-скъпа ще е топлоенергията във Велико Търново - 156 лева за мегаватчас, а най-малко ще плащат за парно и топла вода в Сливен, където мегаватчас ще струва 109 лева.

От енергийния регулатор обясняват, че поскъпването е резултат от четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага също цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да се повиши средно с 3%.

За клиентите на доскорошната ЧЕЗ, сега вече "Електрохолд", разчетите сочат увеличение с 2,39 процента, за EVN с 3,46 на сто, а за клиентите на "Енерго-про" - с 4,56%.

За да намали увеличението за битовите потребители, комисията увеличило делът на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар до 30% и е намалила цената на тока от водните централи на НЕК.

Предстои КЕВР да излезе с окончателно решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови