Каракачанов поиска забрана на вноса до изчерпване на българските плодове и зеленчуци

OFFNews 10 април 2020 в 09:46 6312 6

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с предложение за четири мерки за защита на българските производители.

Първата от тя е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност, или от регистрирани земеделски стопани.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

Последната мярка, предложена от Каракачанов, е Министерският съвет да задължиа министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

6

Стик

11.04 2020 в 19:10

Предлагам да се спре вноса и на палмова масло, за да видим след колко дни ще спре производството на българското сирене, български кашкавал и др. български млечни продукти, поради изчерпване на основната суровина – прясното „мляко“!!!

17439

5

мнение от IP

10.04 2020 в 12:37

Еми...Каракачанов започва успешно да замества Симеонов в даване на идиотски идеи. Да спрем вноса на всичко до изчерпване на българските стоки викам аз...

15414

4

Hihi1981

10.04 2020 в 12:02

Тъп си Шкембе войвода!!!

3111

3

Journey

10.04 2020 в 11:51

Ченгето Каракачанов, отново се обажда по въпроси, които изобщо не разбира.
Популизъм в големи дози.

Не е виновен той, а тези, които гласуват за него.

11671

2

безпартийна

10.04 2020 в 11:29

Имам дворно място с градина в село на 120 км от София. Не ми е ясно как Каракачанов си представя, че мога да прелетя до кмета на селото, да си взема служебна бележка от него, така че после с нея да мога да мина през КПП-то на изхода на София.
А пък за последното му предложение да се спре вносът на плодове и зеленчуци, направо нямам думи. Във всички магазини има информация за произхода на стоката. Аз нямам нищо против да купувам българско производство, стига да ми е изгодно и да е чисто от към пестициди. А за това, трябва да се замислят българските производители. Зависи от тях.

15614

1

OTBPAT

10.04 2020 в 11:15

Да спрем да раздаваме паспорти до изчерпване на наличните си мисля аз :)