Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Каракачанов подписва договор за 2 нови кораба за близо 1 млрд лв. утре

Ще се строят във Варна от немската компания “Fr. Lürssen Werft“ GmbH

OFFNews 11 ноември 2020 в 17:13 3423 1

Снимка Георги А. Ангелов

Макет на бъдещия кораб на ВМС.

На 12 ноември от 10.00 часа в Министерството на отбраната ще бъде подписан договор за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Според одобрения от Министерския съвет договор немската компания “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „ДЕЛФИН“, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.

Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни  пособности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, декларират от министерството. 

На церемонията ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата изпълнител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

11.11 2020 в 22:23

На тия два ненужни кораба за един милиард им трябват точно две ракети по десет хиляди да ги закотвят. Какви противодействия ще извършат и срещу какво в черно море? Хората пращат един дрон и нашия милиард остава само скъп спомен. Тия милиарди няма ли за какво по-смислено да ги дадете?
 
X

Подкастът на OFFNews