Как да проверим колко данък ще платим за 2017 г., без да пресмятаме

OFFNews 13 януари 2017 в 07:15 10501 2

Как да си спестим времето за пресмятане на дължимите данъци за 2017 година? Сайтът "Моите данъци" (www.kolkodavam.bg) вече е обновен за новата 2017 г. и само с въвеждането например на брутната заплата, лесно ще се ориентирате, съобщи Институтът за пазарна икономика.

Инициативата е на ИПИ, фондация за свободата "Фридрих Науман" и "Инфограф".

Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата, както и да види за какво точно ще се похарчат парите му - чрез автоматично генерираната "лична разходна бележка".

През 2017 г. данъчното бреме в България отново се повиши. Увеличи се например осигурителната вноска за пенсия с 1 процентен пункт, тоест по-голяма част от заплатата на работещите ще отива в НОИ, за да покрива пенсионния дълг на държавата.

Малко ли е това?

Един допълнителен пункт вноска в НОИ е общо взето равносилно на това 1) държавата да задължи работещите българи да сменят базовия си пакет за кабелна телевизия с пълен такъв или 2) всички работещи да си купят поне по още една годишна винетка за лек автомобил, обясняват от ИПИ.

Огромната част от данъците в България обаче не се плащат като кабелната телевизия или като винетката. Напротив, плащането на данъци остава скрито в отчисления от заплатата и в оскъпяване на потреблението. Колко точно е това "скрито" плащане може да проверите на www.kolkodavam.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

13.01 2017 в 10:58

"както и да види за какво точно ще се похарчат парите му - чрез автоматично генерираната "лична разходна бележка".

пръц! Ше види на Моисей жезъла! Аре стига сте претакали вкисналото зеле.

15614

1

OTBPAT

13.01 2017 в 09:21

Мамка им... а има ли сходни за другите страни в ЕС? Нещо не намирам... любопитно ми е как изглеждам към германец или грък :))