Кабинетът готви преструктуриране на ББР и Фонда на фондовете

OFFNews 30 август 2023 в 17:19 2709 0

банка

Снимка ББР

Сградата на ББР в София.

Правителството на Николай Денков готви преструктуриране на Българската банка за развитие и Фонд мениджър на финансови инструменти в България, по-известен като Фонда на фондовете, става ясно от днешно решение на Министерския съвет.

Министърът на иновациите и растежа има задачата да проведе проучване с международни финансови институции за изготвянето на оценка на структурната целесъобразност и ефективността на двете звена и на стратегия за преструктурирането им. Целта е подобряване на тяхната обща ефективност, прекратяване на несвойствени за насърчителната банка и за публичното предприятие дейности и подобряване на условията за реализиране на поставените от държавата стратегически задачи и политики, съобщават от пресцентъра на МС.

От кабинета обясняват това с подготовката на бизнес програмата и стратегията за следващия тригодишен програмен период 2024-2026 г., които следва да бъдат приети преди края на 2023 г.

Изискването за разработването и приемането на двата документа с програмен характер е нормативно установено в Закона за Българската банка за развитие (ЗББР) и в Закона за публичните предприятия (ЗПП) и правилника за неговото прилагане.

Оценката ще бъда възложена на международна финансова институция с доказана репутация и опит в структурирането на подобни дейности и преструктурирането на държавни финансови институции.

В резултат от изготвянето на оценката и приемането на новите бизнес план и стратегия на двете държавни дружества ще се подобри дейността по управлението им и усилията по координацията на прилаганите от тях продукти на пазара на финансови инструменти, като се осигури ефективност и ефикасност на прилаганите финансови инструменти със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове. Също така ще се подобри управляемостта на кредитните експозиции на ББР, мотивират се още от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика