Кабинетът е раздал над 7 млрд. лв. през декември

OFFNews 03 януари 2019 в 20:20 4827 0

Правителството е направило плащания в размер на почти 7,3 млрд. лв. през месец декември миналата година, съобщават от Института за пазарна икономика (И.П.И), позовавайки се на данни от сайта на Министерството на финансите. 

Заради въпросните разходи през декември бюджетният излишък се сви от 2,9 млрд. лв. в края на месец ноември до малко над 160 млн. лв. в края на годината, съобщават от И.П.И. "Ако изключим 31-ви декември, когато почти не са правени плащания, през последните три много активни работни дни – 21, 27 и 28 декември, са направени плащания за над 3,3 млрд. лв.", допълват те.

На таблицата са видими стойностите на транзакциите, направени от правителството, в резултат на разходните решения, които одобриха на заседанията си през декември. Повече по темата ще можете да видите в петъчния бюлетин на И.П.И., а данните от Министерството на финансите са достъпни чрез Системата за електронно бюджетно разплащане - СЕБРА.

В сумата е включено плащането за изграждането на участъка на автомагистрала "Хемус" до разклона за Велико Търново с дължина 134 км в размер на 1,35 млрд. лева, което е отпуснато от Министерството на регионалното развитие и благоустройство на 27 декември. 

От становище, което може да бъде намерено на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура", стана ясно, че АПИ няма да обявява обществена поръчка, тъй като възлага проекта на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Това е възможно заради чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, тъй като дружеството и Агенцията имат общ принципал - Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Само в рамките на заседанието си на 12 декември 2018 г. кабинетът раздаде и преразпредели близо 2 млрд. лева, като 1,7 млрд. лева от тях бяха извън предвидените в бюджета за годината разходи. Освен плащането за магистрала "Хемус", на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати още 157 998 422 лева за изпълнението на инфраструктурни проекти, сред които за реконструкцията на първокласния път Слънчев бряг - Бургас, обходният път на гр. Ахелой и Пловдив - Асеновград и др. 

7 млн. лева бяха отпуснати на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. 1,9 млн. лева получи външното министерство за "осигуряване на командировъчни средства на дългосрочно командированите служители в задграничните ни представителства и за обезпечаване на актуална софтуерна поддръжка за нуждите на Националната визова информационна система (НВИС) и на визовата дейност в консулските служби на България".

Над 3,5 млн. лева бяха дадени на Министерството на младежта и спорта за увеличаване на капитала на "Национална спортна база" ЕАД (НСБ ЕАД), като дружеството ще използва част от средствата за изграждане на многофункционална спортна зала в гр. Кърджали. 

Близо 7 млн. лв. бяха добавени към бюджетите на Комисията за защита от дискриминация, Националната служба за охрана, Държавната агенция "Разузнаване", Националния статистически институт и община Марица за 2018 г. НСО ще ползва 1.7 млн. лв. за изплащане на обезщетения на служители, а 1 млн. лв. се дават на разузнаването за издръжка на задграничната му дейност.

На заседанието бяха одобрени и 25 868 400 лв. за допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 33 443 000 лв. за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. За поддържане на авиационна техника, комуникационни, информационни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили на Българската армия бяха отделени средства в размер до 58 803 664 лв.

Одобрени бяха също други разходи до 21 232 080 лв., които са необходими за изграждане на полеви апаратни за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа-2" и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система "Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти" по стандарт TETRA.

На заседанието си на 19 декември 2018 г. пък кабинетът раздаде по 20 млн. лв. на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на младежта и спорта. Средствата за МВР са за "предвидени плащания за персонал", а с тези за спортното министерство ще бъде придобит мажоритарен брой акции от капитала на "Арена Русе" АД.

Преди това - на 5 декември, на МВР бяха отпуснати и над 4 млн. лева, като от правителството обясниха, че те са за "финансирането на проекти, свързан с изпълнението на неотложни мерки за 2018 г. за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, както и допълнителни разходи за подобряване на административното обслужване на гражданите в отдел "Пътна полиция" при СДВР и секторите "Пътна полиция" при ОДМВР Пловдив, Варна и Бургас".

С друго постановление беше увеличен бюджетът на здравното ведомство с плащания в размер на 4 000 000 лв., във връзка с увеличаване капитала на държавни лечебни заведения - търговски дружества, и за реализиране на инвестиционни намерения. 

Икономистът Румен Гълъбинов обяви, че бюджетните излишъци се залагат, за да се избегне контрола при администрирането на плащания, за които не би могло по редовен начин да се намерят средства. "Такива излишъци показват, че съставителите на бюджета преследват скрити цели, които в най-скромния случай са да се обезпечи свобода на действие за изпълнителната власт", коментира Гълъбинов.

При гласуването на Бюджет 2019 депутати от "БСП за България" също обвиниха правителството, че умишлено залага бюджетен излишък и за следващата година, за да прави непрозрачни плащания в края на годината. По подобен начин бяха изхарчени излишъците и предните години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови