Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кабинетът чака 22-ма инвеститори и 9000 работни места

OFFNews 21 януари 2014 в 10:55 5114 15

Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие.
Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие.

Големият проблем пред икономиката на страната е намаляването на инвестициите, обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на годишната среща на бизнеса с правителството.

Последното тримесечие на 2012 г. е реализиран най-големият спад в инвестициите, а през последните тримесечия има слабо повишение, но това не е удовлетворително, уточни вицепремиерът.

Бобева цитира справка на Българската агенция за инвестиции, според която агенцията работи по 22 големи инвестиционни проекта за около 8966 работни места. Проектите са на обща стойност 2,169 милиарда лева.

Да се надяваме малка част от тези проекти да се реализират, защото това ще допринесе за икономическия растеж, коментира Бобева.

Тя очерта като проблеми и свитото вътрешно търсене, както и производителността на труда, където тенденциите вървят надолу.

Вицепремиерът съобщи, че днес ще бъде публикуван третият пакет мерки за намаляване на административната тежест, главно в сферата на строителството. 

За нуждата от големи инвестиции говори и председателят на парламентарната бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС.

"България има нужда от големи инвестиционни проекти и те могат да се случат в енергетиката. Няма да допуснем политизация на икономиката и ще подкрепим всеки проект , ако е неутрален към фиска и не води към договорни задължения за години наред по изкупуване на продукция", обяви той.

Според Цонев икономиката в България е получила удари не само от кризата, но и от разрушеното доверие между бизнеса и държавата.

Първата ни задача е да възстановим институционалното доверие, а после и инвестиционната среда, да възстановим диалога между нас, обяви още Цонев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews