Иван Нейков: Времето на минималните осигурителни прагове си отива

Според бившия социален министър този инструмент не е успял в борбата със сивата икономика

OFFNews 26 януари 2021 в 13:15 5113 0

Иван Нейков

Тази година няма промяна в минималните осигурителни прагове за отделните професии. Досега министърът на труда и социалната политика не успя да накара работодателите и синдикатите да постигнат споразумение и сега предизвикателството е дали министерството ще определи административно нови прагове, коментира в интервю за БНР бившият социален министър Иван Нейков.

Неговата прогноза е, че тази година ще важат същите прагове, както миналата година, а самият инструмент се е изчерпал.

По думите му "дори яростта на синдикатите е намаляла по отношение на този инструмент и може би виждаме последните години от неговото съществуване. "Когато една от страните в процеса категорично отказва да води преговори, предполагам, че виждаме финала на този инструмент."

Нейков припомни, че според работодателите сивата икономика в момента е над 30%. "Ако това е вярно, то този инструмент се е провалил", добави той.

Според него, ако са били постигнати друг тип договорености – трайно, постоянно, година след година да има едно нарастване на минималните осигурителни прагове – това е могло да доведе до друг тип политика по доходите. Това обаче не се е случило, както не се е случила връзката между работните заплати и квалификацията на хората.

След като явно вече се отказваме от минималните осигурителни прагове, единственият инструмент, който продължава държавата по някакъв начин да оказва влияние върху цената на труда, си остава само минималната работна заплата. Това вече не е достатъчно, особено в днешната икономическа ситуация. Следващият парламент би трябвало сериозно да се заеме с въпроса как да насърчи хората да инвестират в себе си и да видят пряката връзка между повишаване на квалификацията и повишаване на доходите. По-високо квалифицираният труд винаги е по-производителен и е логично да води до по-висока цена на труда. Това липсва в момента, обобщи Иван Нейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!