Инфлацията достига своя пик и ще започне да намалява

OFFNews 16 юли 2022 в 18:20 2441 2

Паоло Джентилони

Снимка Getty Images

Паоло Джентилони

Инфлацията в Европа вероятно достига своя пик през тези седмици, през третото тримесечие от годината, и ще започне да намалява през последните три месеца от годината, прогнозира еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в интервю за "Евронюз", публикувано от "Евронюз България".

"Намираме се вече в бурни води. 24 февруари (началото на войната в Украйна - бел. ред.) промени играта не само за геополитиката, за мира, за жертвите в Украйна, но и за нашата икономика. Сега все още имаме умерено ниво на растеж. Прогнозираме, че тази година ще имаме растеж от 2.7%, който ще спадне до 1.5% през следващата година", казва еврокомисарят.

В ЕК работят по основен сценарий, при който инфлацията достига своя пик през тези седмици, ще достигне своя връх през третото тримесечие на тази година и след това бавно ще започне да намалява през последното тримесечие на годината.

"Годишната цифра е 7.6% за тази и 4% за следващата година. Това е основният сценарий. Той предполага, че енергийните доставки ще останат горе-долу такива, каквито са в момента. Но ако имаме пълно спиране на доставките на газ от Русия, ще преминем в по-неблагоприятна реалност", предупреждава Джентилони.

За да се смекчи ефектът от най-лошите сценарии, той препоръчва:

- първо, зимата да започне с достатъчно резерви от газ;

- второ, диверсификация, замяна на руските петрол и газ с петрол и газ от други източници;

- трето, "трябва да смекчим въздействието на цените на енергията и високата инфлация, особено за по-уязвимите домакинства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков