Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Илон Мъск се оттегля от председателския пост в Tesla

OFFNews 30 септември 2018 в 20:07 3134 1

Илон Мъск ще се оттегли от поста председател на Съвета на директорите в Tesla и ще плати глоба, предвижда споразумение, което той сключи с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ след съобщението му в Туитър, че обмисля извеждането на компанията от фондовата борса при цена на акциите ѝ от 420 долара и че финансирането за тази операция е осигурено.

Споразумението следва решението на комисията да съди Мъск за предполагаеми измами с цените с искане той да бъде отстранен от поста главен изпълнителен директор. Комисията смята, че със съобщението си в Туитър Мъск е извършил борсова манипулация, в резултат на която акциите на компанията поскъпнаха с 6%.

Съгласно договореното, Мъск ще остане главен изпълнителен директор на Tesla, но ще се оттегли от поста председател на Съвета на директорите до 45 дни за три години. Той и Tesla ще платят $20 милиона глоба.

В компанията ще бъдат назначени двама независими директори, които да осъществяват вътрешен контрол.

През август Мъск обяви, че възнамерява да изкупи всички акции на "Тесла" от борсата, да свали от финансовия пазар, тъй като вече преговарял със суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) да влезе в компанията. Седмица по-късно обаче заяви, че дружеството ще остане публично. Така се стигна до заплахата предприемачът да бъде отстранен от прякото ръководство на компанията си, а в петък акциите на "Тесла" на Нюйорсктата борса паднаха с 12 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews