Игрите с SMS ще бъдат обявени за хазартни

ОFFNews 02 май 2012 в 16:17 1934 0

Игрите с SMS официално вече са хазарт. Снимка: БГНЕС
Игрите с SMS официално вече са хазарт. Снимка: БГНЕС

Игрите чрез изпращане на SMS ще бъдат смятани вече за хазартни и трябва да си извадят лиценз, обяви шефът на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Калоян Кръстев.

Комисията представи днес проекта, озаглавен “Модерно и ефективно осъществяване на държавния надзор върху хазарта чрез изграждане на единна информационна система, електронни регистри и въвеждане на електронно управление”. Чрез него ДКХ ще се опита да приложи приетите в средата на март промени в Закона за хазарта. Кръстев обясни, че досега заради пропуски в закона игрите с SMS са се измъквали от плащане на лиценз и контрол от страна на хазартната комисия с мотивите, че едва ли не правят викторини и програми с образователна цел.  Той даде пример с SMS игра от миналата година, от която мобилните оператори са прибрали печалба от 10.5 млн. лв. От задължението да се лицензират по Закона за хазарта ще бъдат освободени само дарителските кампании, които имат за цел събиране на средства с благотворителна цел. Калоян Кръстев напомни, че ДКХ ще прави черен списък на нелицензираните сайтове за залагания и ще го пусне на страницата си в интернет. Там ще бъде публикуван и т. нар. бял списък на сайтовете с лиценз. Тези публични регистри обаче ще са факт чак от средата на следващата година (най-късно 1 август 2013 г.). Те се изграждат по европроект на стойност 700 хил. лв. С тези пари ще бъде създадена единна информационна система на хазартната комисия, както и връзка със системите на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници".

Според Кръстев новата система и обновената страница на комисията ще бъдат преброени пристрастените към хазарт българи. После ще бъдат предложени нови промени в Закона за хазарта, с които да бъде ограничен достъпа на комарджиите до игралните зали или ще имат лимит за залагания. Последните промени в Закона за хазарта предизвикаха много протести и недоволство сред интернет доставчиците и потребителски организации. Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги дори поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона, но това не се случи..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!