Яжте, пийте, рожденикът черпи: ЕСО раздаде по 1700 лева на служителите си

Светослав Метанов 17 януари 2022 в 14:41 29850 2

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) почерпи всичките си служители и ръководството на компанията с по 1700 лева на калпак. Заповедта на изпълнителния директор на държавното предприятие Ангелин Цачев е от 10 януари. А поводът за бонуса е това, че ЕСО празнува рожден ден - компанията навършила 15 години.

Дружеството е електропреносният оператор, ангажиран с управлението и стопанисването на електропреносната мрежа високо напрежение у нас. То управлява електропреносната система на страната и осигурява нейното балансирано и качествено функциониране 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Читател на OFFNews ни изпрати сигнал за януарските "почерпки" в дружеството, в който е приложена и самата заповед.

ЕСО е компания в отлично финансово състояние, но съвсем друг въпрос е, че разходите на дружеството се калкулират в цената на тока. А през последните месеци електроенергията за бизнеса е рекордно скъпа, а българските потребители я плащат през джоба си заради поскъпването на редица стоки и услуги. На този фон да се изхарчат милиони за почерпка за рожден ден е меко казано скандално.

Ето и сигнала до медията ни: 

Уважама редакция,

въпреки че в момента бизнесът и обществото изнемогват от високите цени на електронергията, едно от дружестватата в енергетиката, чиито разходи, определят цената на електроенергията - Електроенергиен системен оператор раздава по 1700 лв на своите повече от 4000 служителя по случай годишнина. Изпращам Ви заповедта, а парите вече са прведени по сметките на служителите.

Моля да запазите самоличността ми в тайна от съобразжения за сигурност.

А ето и заповедта на шефа Цачев с щедрите бонуси:

OFFNews изпрати следните въпроси до пресслужбата на Електроенергийния системен оператор:

- Вярно ли е, че всички служители на ЕСО са получили бонус от 1700 лева по случай годишнината на компанията?

- На колко служители е изплатена тази сума?

- Служителите на ЕСО получиха ли и коледни бонуси и в какъв размер?

Вместо отговори на поставените въпроси от държавното дружество получихме искане да им предоставим(!?!) читателския сигнал, който сме получили. След още няколко часа от ЕСО обясниха, че нямали практика да коментират анонимни сигнали, въпреки че в случая изобщо не става дума да се коментира "анонимен сигнал", а да се отговори на съвсем официално зададени устно и писмено журналистически въпроси.

Почерпката за рожден ден в ЕСО не е изключение в държавните структури. Преди два дни стана ясно, че за 2021 г. в системата на Националната агенция по приходите (НАП) са били раздадени бонуси на обща стойност над 31.8 млн. лв. Това съобщиха от гражданското движение БОЕЦ, позовавайки се на данни, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Само Централното управление на НАП е изразходвало за бонуси над 10.5 млн. лв., става ясно от предоставената на неправителствената организация справка.

В нея обаче липсва информация за размера на получените от директора на агенцията Румен Спецов бонуси. Причината е, че той е отказал да я предостави, тъй като представлява „лични данни“.

Може да се предположи, че високите бонуси в приходната агенция се дължат на високата събираемост на данъците. В края на 2021 г. данъчните обявиха, че са събрали над 3.2 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

17.01 2022 в 19:06

Има ли кой да вмени на държавните служители да се държат като държавни служители?

22548

1

dolivo

17.01 2022 в 15:55

пълна прозрачност и отчетност в държавните организации!

за данъчните, бонуси свързани с цели по събираемост е ОК, да няма корупция на дребно поне.

за другите, при бюджетни организации какви бонуси случайни!? пълна проверка трябва

този специално не е ново назначение, може да очаква да му падне главата скоро и юруш раздавай паре